Ο Τραμπ φέρνει υψηλότερη φορολογία στις τράπεζες

Ο Τραμπ φέρνει υψηλότερη φορολογία στις τράπεζες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ η υπόσχεση του Τραμπ για ραγδαίες μειώσεις της φορολογίας τους είναι μάννα εξ ουρανού. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και τις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Γι’ αυτές το «δώρο» του Τραμπ συνοδεύεται από διαγραφές στους ισολογισμούς τους.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο λόγος είναι πως οι μεγάλες τράπεζες και βιομηχανίες εκμεταλλεύονται την υφιστάμενη νομοθεσία στις ΗΠΑ, που τους επιτρέπει να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους τις ζημίες παλαιότερων ετών, ώστε να μειώνονται οι φόροι τους. Ιδιαίτερο σοβαρό είναι το πρόβλημα για τις τράπεζες Citigroup, Bank of America, την ασφαλιστική AIG και τις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Ford, καθώς όλες είχαν καταγράψει ιλιγγιώδεις ζημίες στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις επικαλούνταν για να μειώσουν τη φορολογία τους κατά πολλά δισ. δολάρια. Οι FT υπολογίζουν, μάλιστα, πως στα τέλη του 2015 το άθροισμα των μεταφερόμενων ζημιών στους ισολογισμούς τους έφτανε τα 140 δισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μείωσης της φορολογίας τους αυτές οι μεταφερόμενες ζημίες πρέπει να διαγραφούν ως ποσά. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τον Τζον Γκέρσπαχ, γενικό οικονομικό διευθυντή του τραπεζικού ομίλου Citi, που εκτιμά ότι μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 28% συνεπάγεται ζημίες 4 δισ. δολαρίων για την τράπεζα, ενώ αν μειωθεί στο 25%, οι ζημίες θα φτάσουν τα 6 δισ. δολάρια. Οι μεταφερόμενες ζημίες της ήταν 48 δισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους. Η αλλαγή πολιτικής θα πλήξει, άλλωστε, και ορισμένες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Η ελβετική τράπεζα UBS, για παράδειγμα, είχε στα τέλη Σεπτεμβρίου μεταφερόμενες ζημίες αξίας 7,4 δισ. ελβετικών φράγκων, που αντιστοιχούν σε 7,35 δισ. δολάρια. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα στελέχη ορισμένων από αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις που εκτιμούν πως ακόμη και με τις διαγραφές οι φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσουν τα μελλοντικά τους κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή