Μ. Φλιν: σταθερός υποστηρικτής του Τ. Ερντογάν

Μ. Φλιν: σταθερός υποστηρικτής του Τ. Ερντογάν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πρώην στρατηγό Μάικλ Φλιν προσφέρει την κρίσιμη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύοντας να φέρει στον Λευκό Οίκο έναν φανατικό αμφισβητία της τρέχουσας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η πρόταση αυτή καθαυτή αποτελεί ένδειξη και σημάδι της εξωτερικής πολιτικής που θα επιδιώξει να ακολουθήσει ο επόμενος πρόεδρος.

Ενδεικτικά, ο Φλιν ασκούσε δριμεία κριτική στις επιλογές του προέδρου Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική και στην καταπολέμηση του ISIS πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα συμβούλου για θέματα εθνικής ασφαλείας στην προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η αντίθετη στάση του απέναντι στην προεδρία Ομπάμα είχε γίνει ξεκάθαρη από το 2014 όταν και απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας (DIA). Σε πολλές πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της πύρινης ομιλίας του στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχει τονίσει ότι η απειλή του ISIS απαιτεί πιο επιθετική στάση από τον αμερικανικό στρατό, ενώ έχει καλέσει την Ουάσιγκτον να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα, συγκλίνοντας με πολλές παρόμοιες διακηρύξεις του Τραμπ και εγείροντας ανησυχίες σε πολλούς ειδικούς σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Για παράδειγμα, πέρυσι είχε επισκεφθεί τη Μόσχα για να παρευρεθεί σε έναν εορτασμό για το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι RT, εγείροντας πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με κάποια σενάρια ενίσχυσης από πλευράς του ενός καινούργιου ρωσικού προπαγανδιστικού σχεδίου.

Η σκληρή στάση του απέναντι στο ριζοσπαστικό ισλάμ έχει ωστόσο ορισμένες αμφιλεγόμενες προεκτάσεις, κάτι που έγινε ξεκάθαρο σε ομιλία που έδωσε τον Αύγουστο για μια εκδήλωση της αντιισλαμιστικής οργάνωσης «Δράση για την Αμερική», στην οποία ανέφερε ότι στην πραγματικότητα το ισλάμ «είναι πολιτική ιδεολογία με επίφαση θρησκείας». Μολαταύτα, η αντιισλαμιστική ρητορική του δεν έχει στραφεί και εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «σύμμαχο» των ΗΠΑ σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Hill», τονίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των ΗΠΑ και συμφωνώντας με το αίτημα του Ερντογάν για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Huffington Post, το παραπάνω άρθρο και η γενικότερη στήριξη του Φλιν στην τουρκική κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα παράνομων συναλλαγών του πρώην στρατηγού με την ολλανδική εταιρεία Inovo BV, μέσω της οποίας το τουρκικό καθεστώς πλήρωνε τον Φλιν για να του παρέχει δημόσια υποστήριξη στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή