Διαστημικά γενέθλια με φουά γκρα

Διαστημικά γενέθλια με φουά γκρα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΪΚΟΝΟΥΡ. Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε χθες η εκτόξευση πυραύλου Σογιούζ με τρεις αστροναύτες και προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το κοσμοδρόμιο του Καζαχστάν.

Οι τρεις αστροναύτες μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, στις «αποσκευές» τους, μερίδες γαλλικού φουά γκρα και ένα σαξόφωνο, ενώ στο Σογιούζ επιβαίνει και η επόμενη κυβερνήτης του ΔΔΣ.

Η βετεράνος της NASA Πέγκι Ουίτσον και πρώην κυβερνήτης του σταθμού το 2007, ο Γάλλος «πρωτάρης» Τομά Πεσκέ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Ολεγκ Νοβίτσκι εγκατέλειψαν τη Γη χθες τα ξημερώματα από το Μπαϊκονούρ και αναμένεται να ολοκληρώσουν την περίπλοκη διαδικασία πρόσδεσης της ρωσικής κάψουλας στον ΔΔΣ αργά σήμερα το βράδυ. Οι τρεις αστροναύτες θα παραμείνουν σε τροχιά γύρω από τη Γη για έξι μήνες. Παρότι αυτή είναι η πρώτη διαστημική αποστολή για τον πιλότο επιβατικών αεροσκαφών Πεσκέ, οι δύο συνάδελφοί του είναι ιδιαίτερα έμπειροι. Ο 38χρονος πρώην πιλότος του γαλλικού εθνικού αερομεταφορέα Air France, που πέρασε επτά χρόνια προετοιμαζόμενος για την αποστολή του στον διαστημικό σταθμό, δημοσίευσε φωτογραφική αυτοπροσωπογραφία «selfie» στη σελίδα Facebook της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση. Ο 45χρονος Νοβίτσκι πραγματοποιεί το δεύτερό του ταξίδι στον ΔΔΣ, ενώ θα μεταφέρει στο Διάστημα τη σημαία της γενέτειράς του Λευκορωσίας.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κέντρισε, όμως, η 56χρονη Πέγκι Ουίτσον, που πραγματοποιεί την τρίτη της αποστολή στον Σταθμό. Η Ουίτσον κατέχει μάλιστα το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα για γυναίκα, με άνω των 350 ημερών, ενώ μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αποστολής θα έχει σπάσει και το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα των ανδρών, έχοντας παραμείνει συνολικά περισσότερες από 534 ημέρες σε τροχιά.

Η Ουίτσον θα γίνει επίσης η γηραιότερη γυναίκα σε διαστημική αποστολή, καθώς θα γιορτάσει τα 57α της γενέθλια στο ΔΔΣ.

Πέρα από το αγαπημένο του σαξόφωνο, ο Πεσκέ εξασφάλισε την άδεια να μεταφέρει μαζί του ειδικές συσκευασίες φουά γκρα, αλλά και εδέσματα, που δημιούργησαν για τους αστροναύτες οι διάσημοι Γάλλοι σεφ, Αλέν Ντικάς και Τιερί Μαρξ.

«Στον ΔΔΣ θα έχουμε φαγητό που μαγείρεψαν μεγάλοι Γάλλοι σεφ με πολλά αστέρια Μισελέν. Φρόντισα να εξοπλισθώ με εδέσματα, όπως μοσχαρίσια γλώσσα με φουά γκρα και τρούφα και στήθος πάπιας για όλες τις σημαντικές γιορτές: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και γενέθλια μελών δύο μελών του πληρώματος: της Πέγκι και τα δικά μου», είπε ο Γάλλος νεόφυτος αστροναύτης κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου στο Καζαχστάν.

«Λίγη γαλλική κουζίνα είναι ευπρόσδεκτη αλλαγή για τον Σταθμό. Εκτιμώ ότι το πιο ενοχλητικό γνώρισμα της παραμονής είναι η απουσία γαστρονομικής ποικιλίας και οι επιλογές του Τομά θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό», είπε η Ουίτσον.

Ο Ολεγκ Νοβίτσκι είπε ότι ο «ΔΔΣ είναι ένα σπίτι και παράλληλα ένας χώρος εργασίας, καθώς και σημείο σύναψης σχέσεων φιλίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή