Με χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ ξεκινάει η λειτουργία της Aktua

Με χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ ξεκινάει η λειτουργία της Aktua

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρχικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 4 δισ. ευρώ ξεκινάει η λειτουργία της Aktua, κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η Alpha Bank για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η νέα εταιρεία θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει με το νέο καθεστώς που θεσμοθετήθηκε με βάση τον νόμο 4389 και η σχετική άδεια αναμένεται το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για την ενεργητική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση με βάση και τις κατευθύνσεις του SSM.

Η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι αποδέκτης επτά μέχρι σήμερα παρόμοιων αιτημάτων είναι πολύ κοντά στη διατύπωση τελικής γνώμης για δύο ακόμη εταιρείες, ενώ για την περίπτωση της Aktua εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Οικονομίας, που έχει τον τελικό γνωμοδοτικό λόγο στην όλη διαδικασία. Ο φάκελος σε ό,τι αφορά την Aktua βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας επιτροπής και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του νέου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεκαήμερο που προβλέπει ο νόμος.

Εκτός από την Aktua που θα αναλάβει να διαχειριστεί δάνεια νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στις δύο επόμενες άδειες, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν στη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων, που είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Πρόκειται για μεγάλα ξένα funds που είναι εξειδικευμένα στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και η δραστηριοποίησή τους είναι καθοριστική για την εξυγίανση εταιρειών ή κλάδων που έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Στον τομέα της αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και το αμερικανικό fund KKR μέσω της πλατφόρμας Pillarstone, η οποία έχει καταθέσει επίσης αίτημα, αλλά η αδειοδότησή της αναμένεται το 2017.

Στην τελική φάση είναι επίσης η χορήγηση άδειας στην εταιρεία διαχείρισης που συστήνει η Eurobank, η οποία ουσιαστικά είναι μετεξέλιξη υφιστάμενης εταιρείας που έχει σήμερα και δεν αναμένεται να αλλάξει τη στρατηγική της τράπεζας στο θέμα της ανάθεσης «κόκκινων» δανείων σε τρίτους.

Το χαρτοφυλάκιο των 4 δισ. ευρώ που θα μεταφερθεί αρχικά προς διαχείριση στη νέα εταιρεία Alpha – Aktua αφορά κατά 70% δάνεια με εξασφαλίσεις, που προέρχονται και από τις τρεις βασικές κατηγορίες δανείων –στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια–, ενώ το υπόλοιπο είναι δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για τη διαχείριση μεγαλύτερου όγκου δανείων όχι μόνο της Alpha Bank, αλλά και άλλων τραπεζών.

Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των δύο μερών βασίζεται στη δυνατότητα πιο ενεργητικής διαχείρισης οφειλών που είναι σε βαθιά καθυστέρηση και για τα οποία η τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη νομικές ενέργειες, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο στάδιο του πλειστηριασμού του ακινήτου. Η δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής μπαίνει επισήμως στην ατζέντα και θα είναι συνάρτηση του υπολοίπου της οφειλής, της αξίας του ακινήτου και της εισοδηματικής κατάστασης του οφειλέτη.

Η νέα εταιρεία θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά από τον επόμενο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή