Ανοδος αποδόσεων ομολόγων και δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων ΗΠΑ

Ανοδος αποδόσεων ομολόγων και δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων ΗΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους αυξήθηκαν σημαντικά την εβδομάδα που διανύσαμε, αντικατοπτρίζοντας την επικρατούσα άποψη της αγοράς για υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι προτάσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες εμπεριέχουν μέτρα τόνωσης της εγχώριας οικονομίας μέσω επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και ενίσχυση του προστατευτισμού στο εμπόριο. Ενδεικτικά, η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλεί πιθανότητα περίπου 96% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, έναντι περίπου 80% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν, επίσης, και οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν σε επιτροπή του Κογκρέσου, όπου τόνισε πως η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έλθει «σχετικά σύντομα», ανεξάρτητα από τη νίκη Τραμπ, με την προϋπόθεση ότι τα επερχόμενα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνηγορούν σε βελτίωση της αγοράς εργασίας και άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων. Αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με τις αιτήσεις επιδομάτων εργασίας να μειώνονται κατά 19.000, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά 43 ετών την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 25,5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας υψηλό εννέα ετών. Σε αυτό το περιβάλλον, τα κυβερνητικά ομόλογα ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να αγγίζει υψηλά ενός έτους την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης στο 2,34%, από επίπεδα κοντά στο 1,747% πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς κυβερνητικού ομολόγου των ΗΠΑ από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε πάνω από τις 200 μονάδες βάσης πρώτη φορά από το 1989. Οι υψηλότερες αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο δολάριο, με τον δείκτη DXY –αποδίδει την αξία του έναντι των έξι σημαντικότερων νομισμάτων– να τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά σε υψηλά 13,5 ετών, 101,37, σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη της τάξεως του 3,6% έπειτα από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Παρομοίως, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά έτους 1,0582, από υψηλά δύο μηνών 1,1300 στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή