Ενέργεια: Κρίσιμη η εβδομάδα για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Ενέργεια: Κρίσιμη η εβδομάδα για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση με τη Socar και τη Snam για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με συνομιλητή από την ελληνική πλευρά, πλην του Δημήτρη Λιάκου, και του νέου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Οι συζητήσεις που διεκόπησαν ενόψει του ανασχηματισμού και ενώ οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο τουλάχιστον για την ανανέωση της εγγυητικής επιστολής της Socar μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν με επίμαχο σημείο το τίμημα. Η πλευρά της Socar εξακολουθεί να επιμένει στο αίτημά της για την καταβολή 300 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ., για το οποίο έχει δεσμευτεί μέσω της προσφορά της, να καταβληθεί στο μέλλον. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει από τον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων στους συνομιλητές της (Αζέρους και Ιταλούς) ότι η μη καταβολή του συνολικού τιμήματος θα οδηγήσει τον διαγωνισμό σε ακύρωση.

Αντιλαμβανόμενη, όμως, ως εύλογες τις αιτιάσεις των επενδυτών περί απομείωσης της αξίας της εταιρείας μετά την τροπολογία Σκουρλέτη, με βάση τα δεδομένα του προ τριετίας διαγωνισμού, έχει αντιπροτείνει να καταβληθεί το σύνολο του τιμήματος με την υπογραφή της σύμβασης για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση και να βρεθεί ένας τρόπος το ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει στη Socar τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν μπλοκάρει μέχρι στιγμής τη διαδικασία. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι αντικείμενο που το διερευνούν από ελληνικής πλευράς οι νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και από πλευράς των επενδυτών η Lazard, που έχουν προσλάβει ως σύμβουλο. Οι δύο εταιρείες, Socar και Snam, φέρεται να ακολουθούν ενιαία γραμμή στις διαπραγματεύσεις, πιέζοντας για τμηματική καταβολή του τιμήματος. Η απαίτηση αυτή των επενδυτών συνδέεται με τον περιορισμό των ανακτήσιμων εσόδων του ΔΕΣΦΑ από επενδύσεις της περιόδου 2006-2015 από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις των Αζέρων και τον κίνδυνο η πώληση να τιναχτεί στον αέρα, η κυβέρνηση μέσω της ΡΑΕ και του κώδικα τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ αναπροσάρμοσε τα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ και περιόρισε τον χρόνο ανάκτησής τους από τα 40 χρόνια που προέβλεπε η τροπολογία Σκουρλέτη στα 20 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή ωστόσο δεν ικανοποίησε πλήρως τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή