Τηλεπικοινωνίες: Παράδειγμα επιτυχούς αποκρατικοποίησης ο ΟΤΕ

Τηλεπικοινωνίες: Παράδειγμα επιτυχούς αποκρατικοποίησης ο ΟΤΕ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία του ομίλου ΟΤΕ μετά τον απεγκλωβισμό του από τον δημόσιο τομέα αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης αναδιάρθρωσης μέσω της αποκρατικοποίησης. Ο Οργανισμός, παρά τη δυσμενή ύφεση που διέρχεται η χώρα, τρίμηνο με τρίμηνο, κερδίζει έδαφος στην αγορά και ειδικά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας από την οποία προέρχεται το 75% των εσόδων και το 85% των λειτουργικών κερδών του ομίλου.

Τα αποτελέσματα 9μήνου δείχνουν ότι όχι μόνον ενισχύεται, αλλά επιπλέον επιστρέφει στα παλιά μονοπωλιακά περιθώρια κέρδους. Η μητρική εταιρεία, που επί πολλά χρόνια την προηγούμενη δεκαετία φυλλορροούσε, τα τελευταία τρίμηνα έχει επιστρέψει σε περιθώριο λειτουργικού κέρδους (EBITDA) άνω του 40%. Τέτοιου είδους ποσοστά κατείχε ο ΟΤΕ προ του 2000. Για παράδειγμα, στο 9μηνο του 2016 η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα παρουσίασε περιθώριο EBITDA 42,4%, έναντι 40,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Και αυτό συνέβη παρά την αύξηση των εσόδων του κατά 3,8% (φτάνοντας το 1,17 δισ. ευρώ) στους πρώτους 9 μήνες του έτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τον εξορθολογισμό του προσωπικού όλα τα προηγούμενα έτη, συνέβαλαν δύο βασικές υπηρεσίες: το ευρυζωνικό Internet και η συνδρομητική τηλεόραση. Πρόκειται για τις πιο δυναμικές υπηρεσίες στον τομέα επικοινωνιών σήμερα, στις οποίες ο ΟΤΕ πλέον κερδίζει μερίδιο αγοράς.

Μόνον στο γ΄ τρίμηνο του 2016, ο ΟΤΕ πρόσθεσε 30.000 νέες συνδέσεις ευρυζωνικoύ Internet και 19.000 νέους συνδρομητές της υπηρεσίας ΟΤΕ TV. Με την τελευταία επίδοση, ο ΟΤΕ κατέστη Νο 1 και στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ παραμένει σταθερά Νο 1 σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, χαρακτήρισε το τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016) ως ένα από τα πιο δυνατά των τελευταίων ετών, ενώ ο ΟΤΕ στη σχετική ανακοίνωσή του έκανε λόγο «για το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας». Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο τρίμηνο ανέκαμψε και η Cosmote στην Ελλάδα. Η εταιρεία παρουσίασε θετικό πρόσημο μέσα σε ένα τρίμηνο.

Βεβαίως, το 9μηνο παραμένει ακόμη αρνητικό, αλλά το τελευταίο τρίμηνο δείχνει την τάση που θ’ ακολουθηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή