Αεροδρόμια: Στην τελική ευθεία ΔΑΑ και περιφερειακά

Αεροδρόμια: Στην τελική ευθεία ΔΑΑ και περιφερειακά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι δύο αποκρατικοποιήσεις στον τομέα των αεροδρομίων. Η διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έχει προχωρήσει και παράλληλα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έως τα τέλη Ιανουαρίου. Και οι δύο είναι υψηλής αξίας και κρίσιμες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ομως, μια σειρά τεχνικών και όχι μόνον εκκρεμοτήτων δημιουργεί προβληματισμό σε όσους παρακολουθούν τις δύο υποθέσεις.

Στην περίπτωση της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων απαιτείται κατ’ αρχάς η λειτουργική ολοκλήρωση των σχεδιασμών για τη συνεργασία με τρίτα μέρη, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και η ΥΠΑ. Η υλοποίηση των όσων νομοθετήθηκαν και ακόμα περισσότερο, οι αλλαγές που αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του ψηφισθέντος νόμου για λόγους που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, εκκρεμούν ακόμα.

ΤΑΙΠΕΔ και Fraport αισιοδοξούν πως η μεταβίβαση των αεροδρομίων θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου μαζί με την καταβολή του τιμήματος του 1,234 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της 40ετούς παραχώρησης, η Fraport Greece θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξή τους και θα επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ για τη βελτίωσή τους μέχρι το 2020. Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΑΑ για την επέκταση κατά 20 χρόνια (έως το 2046) της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος λειτουργίας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται σύμφωνα με πληροφορίες τα νομικά κείμενα της σύμβασης. Η εκτίμηση και των δύο πλευρών είναι πως είναι δυνατή η υπογραφή της σύμβασης έως τα τέλη του έτους έναντι του τιμήματος που θα συμφωνηθεί. Αν και παραμένει προσώρας αδιευκρίνιστο, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες στην αγορά.

Ορισμένες πληροφορίες λ.χ. μιλούν για τίμημα σαφώς άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Η παράταση της σύμβασης παραχώρησης αποτελεί προαπαιτούμενο για να αυξηθεί η αξία και της επιχείρησης (ΔΑΑ) στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ποσοστό της τάξεως του 30%, η πώληση του οποίου περιλαμβάνεται στην εντολή που έχει (Asset Development Plan).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή