Κυριαρχία των εμπορευμάτων από πλευράς αποδόσεων

Κυριαρχία των εμπορευμάτων από πλευράς αποδόσεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλυτική ήταν φέτος η κυριαρχία των εμπορευμάτων μεταξύ όλων των επενδύσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ» από την αρχή του έτους μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου 2016, οι τιμές στις αγορές εμπορευμάτων –από το πετρέλαιο Brent ώς τη ζάχαρη και από το αλουμίνιο ώς τον καφέ– παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη σε αντίθεση με τις αποδόσεις σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα.

Επιφανειακά, αυτή η κατάσταση στις διεθνείς αγορές χρήματος έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας περιόδου πληθωριστικής ανόδου. Οι επενδυτές με μεγάλη δυσκολία προσπάθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να αναζητήσουν ασφαλείς επενδύσεις λόγω της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές χρήματος. Το αποτέλεσμα ήταν να κυριαρχήσει, για άλλη μια χρονιά, το πιο ασφαλές λιμάνι σε περιόδους αναταράξεων, που είναι οι επενδύσεις στα συμβόλαια παραγώγων χρυσού.

Ειδικότερα από το ξεκίνημα της χρονιάς η τιμή του χρυσού κατέγραψε ισχυρά κέρδη 15,32% φθάνοντας την περασμένη Τετάρτη τα 1.255 δολάρια η ουγγιά από 1.062,2 δολάρια η ουγγιά στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Μικρότερα κέρδη, σε ποσοστό 4,29%, παρουσίασε το συμβόλαιο της πλατίνας φθάνοντας τα 932 δολάρια η ουγγιά στις 16 Νοεμβρίου έναντι 893,6 δολάρια η ουγγιά στη λήξη της προηγούμενης χρήσης.

Στην αγορά πετρελαίου το συμβόλαιο για το πετρέλαιο Brent Βόρειας Θάλασσας μέχρι και την περασμένη Τετάρτη σημείωνε κέρδη 12,27% στη διάρκεια του 11μηνου και ανερχόταν στα 46,64 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα ο άλλος τύπος πετρελαίου, το αργό, είχε τιμή συμβολαίου 45,40 δολάρια το βαρέλι στις 16/11/2016 έναντι 47,55 δολαρίων το βαρέλι στις 31/12/2015, παρουσιάζοντας υστέρηση -4,53%. Εξαιρετική είναι η απόδοση στα συμβόλαια παραγώγων για τη ζάχαρη, η οποία καταγράφει άνοδο 37,81% από την αρχή του έτους και είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα μεταξύ όλων των διεθνών επενδύσεων. Τα συμβόλαια παραγώγων του βραζιλιάνικου καφέ σημειώνουν άνοδο 19,91% στο 11μηνο του 2016 και αποτελεί την τρίτη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως, αφού έχει προηγηθεί η απόδοση των συμβολαίων για το αλουμίνιο στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αλουμινίου την περασμένη Τετάρτη διαμορφώθηκε στα 1.732 δολάρια ανά τόνο έναντι 1.488 δολαρίων στο τέλος της προηγούμενης χρήσης καταγράφοντας κέρδη 16,39%. Εξίσου θετική ήταν και η πορεία της τιμής του χαλκού, με το συμβόλαιο του βασικού μετάλλου να σημειώνει θετική απόδοση 15,15% στη διάρκεια του 11μηνου φέτος.

Στις αγορές των 10ετών κρατικών ομολόγων η φετινή εικόνα ανέδειξε την ανησυχία των επενδυτών για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε διάφορες χώρες να αναχαιτίσουν τις πληθωριστικές τάσεις, ενώ ο φόβος της ύφεσης επανέρχεται για αρκετές οικονομίες. Το 10ετές γερμανικό ομόλογο (bund) που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης έπειτα από πολύμηνη περίοδο σε αρνητική ζώνη απόδοσης έφθασε στις 16 Νοεμβρίου να διαμορφώνεται στο 0,32% από 0,63% που είχε ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς καταγράφοντας ποσοστιαία πτώση 49,21%. Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο ξεκίνησε τη χρονιά με απόδοση 2,27% για να κλείσει την περασμένη Τετάρτη με απόδοση 2,28% καταγράφοντας ελαφρά άνοδο 0,44% στους 11 μήνες της τρέχουσας χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή