Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια της Fed δεν επηρεάζονται από την εκλογή του Τραμπ

Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια της Fed δεν επηρεάζονται από την εκλογή του Τραμπ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε με ευκρίνεια λίγες ώρες μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ πως είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από αυτήν. Βέβαια, οι αγορές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές, επειδή αναλυτές και επενδυτές θεώρησαν πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος σε συντονισμό με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο θα μειώσει τους φόρους και θα αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και τα έργα υποδομής – οι πρωτοβουλίες αυτές ενδεχομένως να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η Τζάνετ Γέλεν, βέβαια, ανέκαθεν απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Fed για ενίσχυση της οικονομίας, υποδηλώνοντας ότι οι πανηγυρισμοί είναι πρόωροι. «Δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι, υπάρχει αβεβαιότητα και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις αποφάσεις του Κογκρέσου, ώστε να ενημερώνουμε τις οικονομικές προοπτικές, ενόσω και ο ορίζοντας γίνεται πιο καθαρός», επισήμανε η πρόεδρος της Fed.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η εκλογή Τραμπ δεν μετέβαλε τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά της, ούτε και τα προσωπικά της για την εξάντληση της θητείας της. Αναφερόμενη, ειδικότερα, στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, τόνισε ότι «αυτή μπορεί να συμβεί σχετικά σύντομα».

Αλλωστε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει προετοιμάσει τις αγορές ότι είναι πιθανή μια κίνηση τον Δεκέμβριο. «Τα λεγόμενα της Τζάνετ Γέλεν έχουν ένα λελογισμένα θετικό τόνο για την οικονομία, αν και ακόμη όχι ισχυρό, και εντείνουν πολύ τις πιθανότητες αύξησης στην επόμενη συνεδρίαση», παρατήρησε ο Τζιμ Ο’ Σάλιβαν, ανώτατος οικονομολόγος για την αμερικανική οικονομία της High Frequency Economics.

Η Fed είχε υπονοήσει αρκετές φορές στη διάρκεια του έτους ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού μόνο και μόνο για να κάνει πίσω στη συνέχεια, ανησυχώντας ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Ομως τους προηγούμενους μήνες η Fed άρχισε να αλλάζει άποψη, καθώς προέκυπταν στοιχεία ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών.

«Η ανάπτυξη φαίνεται πως έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με τον υποτονικό ρυθμό στην αρχή του έτους», είπε η κ. Γέλεν προσθέτοντας ότι και η απασχόληση κυμαίνεται σε καλό επίπεδο. Η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 4,9% τον Οκτώβριο και ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί ελαφρώς. Οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη. Ο Νταν Κόατς, πρόεδρος της κοινής οικονομικής επιτροπής Βουλής-Γερουσίας, δήλωσε ότι όλο και περισσότεροι συμφωνούν πως υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της οικονομίας μέσω δημοσιονομικών μέτρων και ότι μια εξασθενημένη οικονομία δεν βασίζεται μόνο στη νομισματική πολιτική. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει τον νου του στο επίπεδο του χρέους. Με τους ρόλους πλέον αντεστραμμένους, οι Δημοκρατικοί, που είναι μέλη της επιτροπής, επέκριναν τους Ρεπουμπλικανούς για την πρόθεση να ενισχύσουν τις δαπάνες.

«Θέλω να δω με ποιον τρόπο συμβαδίζει το σχέδιο του προέδρου Τραμπ για επενδύσεις στις υποδομές με την προηγούμενη αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας», σχολίασε η Κάρολαϊν Μαλόνι, το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή. Βουλευτές των Δημοκρατικών, επίσης, σχολιάζουν την πρόθεση των Ρεπουμπλικανών να άρουν τον νόμο Ντοντ-Φρανκ με τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μετά την κρίση του 2008 προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Σίγουρα δεν θα ήθελα να δω όλες τις βελτιώσεις που έχουμε εφαρμόσει να γυρίζουν πίσω», είπε η κ. Γέλεν. Σχετικά με τις επιλογές που έχει η Fed τον Δεκέμβριο, τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην αγορά εργασίας. Σημείωσε ότι η υψηλότερη ανάπτυξη φέρνει ορισμένους Αμερικανούς πίσω στην αγορά εργασίας. Προειδοποίησε, δε, πως η Fed δεν θα ήθελε να περιμένει «υπερβολικά πολύ». Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως, αν η κεντρική τράπεζα δεν κινηθεί τώρα, τότε θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πιο γρήγορα τα επόμενα χρόνια. Η κ. Γέλεν αναγνώρισε ακόμη πως τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία. «Η διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού στο τρέχον επίπεδο για υπερβολικά πολύ χρόνο θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου και τελικά να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επισήμανε, τέλος, η πρόεδρος της Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή