Η φορολογία των φτωχών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαμε συνηθίσει στην ιδέα ότι τα υψηλά εισοδήματα πρέπει να φορολογούνται με μεγάλο συντελεστή και επιπρόσθετα με την «προσωρινή» έκτακτη φορολογία που μονιμοποιήθηκε. Κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι πληρώνουν οι έχοντες… Στην πράξη πρόκειται για αντικίνητρο στη βελτίωση του εισοδήματος, καθώς τιμωρούνται όσοι δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα!

Μαζί μ’ αυτήν τη λαϊκίστικη εκδοχή της φορολογίας, ήρθε και η φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κι αυτή είναι από τις υψηλότερες στην περιοχή! Κι αυτό το συνηθίσαμε, με τη δικαιολογία ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Εκτός από αυτά, έχουμε σχεδόν τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ πολλά καθημερινά προϊόντα δεν εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή όπως σε άλλες χώρες. Ούτε η σημαντική αυτή επιβάρυνση κάνει εντύπωση, επειδή το κράτος έχει ανάγκες. Συνηθίσαμε και στη ληστρική έμμεση φορολογία.

Βέβαια, παρά την επιβολή υψηλών συντελεστών, ενδεχομένως εξαιτίας της επιβολής τους, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται αποδεικνύοντας πόσο λάθος είναι ο δρόμος που ακολουθούμε.

Φαίνεται, όμως, ότι η ανατολίτικη παροιμία «από το κακό υπάρχει και χειρότερο», ισχύει. Αυξάνεται σε εξωφρενικά επίπεδα η φορολογία εκτός από τα «υψηλά» εισοδήματα και στα χαμηλά! Θα πληρώνουν περισσότερα όχι μόνον οι «έχοντες» αλλά και όσοι έχουν ελάχιστα εισοδήματα από τόκο καταθέσεων, από ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση. Οι διατάξεις με τις οποίες προβλέπονταν ευνοϊκός τρόπος φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες οικονομικά αδύναμων προσώπων δεν θα ισχύσουν το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τις καταργήσει. Ετσι και οι φορολογούμενοι αυτοί, θα «πιαστούν» από τα παράλογα τεκμήρια και θα πληρώσουν. Αν έχουν…

Οσοι αποκτήσουν φέτος και εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του επομένου έτους μικρά εισοδήματα ακόμα και μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 100% του κύριου φόρου. Το κράτος προεξοφλεί ότι και τον επόμενο χρόνο θα έχουν το εισόδημα αυτό και το φορολογεί προκαταβολικά! Ουσιαστικά για το έτος 2016, οι πολίτες θα φορολογηθούν με τελικό φορολογικό συντελεστή 44% σε ανύπαρκτο εισόδημα!

Μεταξύ αυτών, φοιτητές που έχουν περιστασιακή απασχόληση το καλοκαίρι, άνεργοι που έχουν ένα μικροποσό τραπεζικής κατάθεσης ή εισπράττουν κάποιο ενοίκιο…

Το παράδοξο συμβαίνει επειδή καταργείται η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 που προβλέπει ότι εφόσον ο φορολογούμενος έχει πραγματικό εισόδημα μόνο από τόκους καταθέσεων ή κι από ακίνητα και εφόσον το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ, η διαφορά εισοδήματος που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων δεν φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην οποία ισχύει συντελεστής φόρου 22% από το πρώτο ευρώ, αλλά με την ευνοϊκή κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων που προβλέπει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636-9.545 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή