Ραντεβού στο γυμναστήριο…

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντέχουν παρά την παρατεταμένη κρίση τα γυμναστήρια στην Ελλάδα, μειώνοντας βεβαίως δραστικά τις τιμές και το προσωπικό τους. Μάλιστα, την εξαετία της κρίσης σημειώνεται αύξηση της τάξης του 8% στον αριθμό των γυμναστηρίων πανελλαδικά αλλά και στον αριθμό των ατόμων που εγγράφονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον χώρο, η αύξηση αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η κρίση, καθώς όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η άσκηση αποτελεί σήμερα ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

«Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περίπου 1.300 ιδιωτικά γυμναστήρια, τα 450 στην Αττική. Το 2010 λειτουργούσαν περίπου 1.200 γυμναστήρια, από τα οποία τα 400 περίπου ήταν στην Αττική. Ο αριθμός των ατόμων που είναι μέλη σε ιδιωτικά γυμναστήρια ανέρχεται σήμερα περίπου σε 650.000. Σε σχέση με το 2010, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 8%» λέει στην «Κ» ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων (ΠΑΣΥΓΥ). «Η οικονομική κρίση θεωρούμε ότι συνέβαλε στο να υπάρχει μικρότερη αύξηση του αριθμού των γυμναζόμενων, αφού το γυμναστήριο πλέον αποτελεί την πιο φθηνή “διασκέδαση – ψυχαγωγία” για τον μέσο πολίτη. Φυσικά, πολλοί άνθρωποι διέκοψαν την άθλησή τους στα γυμναστήρια γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά», συμπληρώνει ο κ. Κλεοβούλου.

Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Περίπου 250 επιχειρήσεις του χώρου διέκοψαν τη λειτουργία τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΑΣΥΓΥ. «Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν τα γυμναστήρια αυτά να βάλουν λουκέτο, είναι η αύξηση των φόρων σε όλες τους τις μορφές, η μείωση του τζίρου, τα προβλήματα με ασφαλιστικούς φορείς και η αδυναμία αποπληρωμής δανείων», σημειώνει ο γ.γ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου.

«Πολλά γυμναστήρια κρατούνται όρθια με τα δόντια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα έξοδα και οι επιβαρύνσεις έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και από την άλλη ο κόσμος προσπαθεί να καλύψει τις πιο ζωτικές κι άμεσες ανάγκες του» λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης, πρόεδρος των Πανελλήνιας Ενωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Μεγάλο μέρος των γυμναστών εργάζονται σε γυμναστήρια.

«Υπάρχει όντως μια αυξανόμενη τάση του κόσμου προς την άσκηση. Μόνο να δει κανείς τον αριθμό των πολιτών που τρέχουν στους μαραθώνιους και σε άλλες σχετικές διοργανώσεις, βλέπει τη στροφή. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικών δυνατοτήτων», τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης.

«Πολλά γυμναστήρια για να κρατήσουν τον κόσμο προχώρησαν σε πολύ μεγάλες προσφορές, φτάνοντας ακόμα και σε ετήσιες συνδρομές των 50 ευρώ. Ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες φιλοδοξούν σε χιλιάδες εγγραφές. Λίγο πολύ είναι όποιος αντέξει τα επόμενα τρία χρόνια», συμπληρώνει ο πρόεδρος των γυμναστών. Την ίδια εικόνα δίνει και ο κ. Κλεοβούλου: Τα ιδιωτικά γυμναστήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, προχώρησαν «σε μείωση της τιμής χρέωσης των υπηρεσιών, διάφορες προσφορές, αίτημα για μείωση του ενοικίου και σε πολλές περιπτώσεις μείωση του προσωπικού».

Με βάση τη νομοθεσία στα γυμναστήρια πρέπει να απασχολούνται μόνο πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής της Ελλάδας ή αντίστοιχων τμημάτων του εξωτερικού, τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης, εκτός των διοικητικών υπηρεσιών. Βεβαίως, στην πράξη η πρόνοια αυτή, που έχει να κάνει και με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεν τηρείται. Ενώ εκτός από τη σημαντική μείωση των μισθών, εμφανίζονται και φαινόμενα μαύρης και αδήλωτης εργασίας. «Ο αριθμός των εργαζομένων στα ιδιωτικά γυμναστήρια σήμερα εκτιμάται στα 10.000 άτομα, από 13.000 περίπου το 2010», αναφέρει ο κ. Κλεοβούλου.

Τι θα φέρει το μέλλον; Η σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα θωράκισης της υγείας και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι απαραίτητη. Θα μπορέσουν οι πολίτες ευρύτερα να αθληθούν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή