Σε αναβρασμό η Δικαιοσύνη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι δύσκολος μήνας για τη Δικαιοσύνη καθώς προβλήματα, παθογένειες, υπόγειες διεργασίες και παρασκηνιακές κινήσεις που έχουν χαρακτηριστεί διασπαστικές, εκτιμάται ότι θα έρθουν στην επιφάνεια με αφορμή τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις όλων των δικαστικών ενώσεων, στις οποίες κατά παράδοση μετέχουν εκατοντάδες δικαστικοί, εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα, ενώ παρίσταται και η ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στον ευαίσθητο χώρο της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, ειδικότερα, όπου η κίνηση για την ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από τις δύο δικαστικές ενώσεις που εκπροσωπούν δεκαετίες τώρα τους δικαστές και τους εισαγγελείς, οι υποβόσκουσες αντιπαραθέσεις εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν.

Το θέμα που πυροδοτεί τις εσωτερικές συγκρούσεις, θέτοντας ζητήματα μείζονος συνταγματικής νομιμότητας, είναι εκείνο που σχετίζεται με το αίτημα για παράταση του ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστές και πέραν των 67 χρόνων παρά τη ρητή και κατηγορηματική διάταξη του Συντάγματος. Ωστόσο αυτό είχε αποκρουστεί ως καταφανώς αντισυνταγματική επιλογή από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και είχε αποδοκιμαστεί από το βήμα της Βουλής και από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ενδεχόμενη ρύθμιση που θα έδινε, παρά τη συνταγματική απαγόρευση,δυνατότητες παραμονής και πέραν των 67 ετών σε κορυφαίους δικαστικούς παράγοντες, αφορά πρωτίστως την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, που αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο και στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εν λόγω ρύθμιση, πριν το θέμα τεθεί –που μπορεί τότε να τεθεί– στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Πολλοί μέσα στο δικαστικό σώμα, μάλιστα, προχωρούν και ένα βήμα πιο πέρα, εκτιμώντας πως η νέα δικαστική ένωση με μέλη κατά βάση ανώτατους δικαστές αποσκοπεί στην υποστήριξη του εν λόγω αιτήματος για παράταση του ορίου ηλικίας, καθώς πολλοί δικαστικοί ενδεχομένως θα προτιμήσουν να μείνουν ακόμα κάποια χρόνια εν ενεργεία, παρά να βγουν στη σύνταξη με πενιχρές αποδοχές.

Βεβαίως, ακόμα κι αν όλοι οι ανώτατοι δικαστικοί ζητήσουν την παράταση του ορίου ηλικίας τους, τούτο δεν σημαίνει, εκτιμούν δικαστικές και νομικές πηγές, ότι αποκτούν δικαίωμα παραβιάσεως του Συντάγματος, ενώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως θα ήταν βλαπτικό για τους δικαστές και τη Δικαιοσύνη να εμφανίζονται πρόθυμοι χάριν των οικονομικών τους να παραβιαστεί το Σύνταγμα, έστω κι αν θα μπορούσε να επιλεγεί λύση με μανδύα νομιμότητας. Πάντως στις ετήσιες συνελεύσεις, τόσο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και της Ενώσεως Εισαγγελέων, μείζονα θέματα Δικαιοσύνης θα τεθούν, ενώ ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης που αναμένεται να παραστεί, εκτιμάται ότι θα δώσει απαντήσεις επ’ αυτών σε μια προσπάθεια να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας στο δικαστικό σώμα και να υπάρξουν προϋποθέσεις επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που καθιστούν πλέον τη Δικαιοσύνη θεσμική λειτουργία που αγγίζει, πολλές φορές, τα όρια της αρνησιδικίας. Αλλωστε ο κ. Σταύρος Κοντονής κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ως υπουργός Δικαιοσύνης κατέταξε στις άμεσες προτεραιότητες του έργου του το μείζον θέμα της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, συνδέοντας τις υπάρχουσες παθογένειες με την ανάσχεση της ανάπτυξης και την παρεμπόδιση των αναγκαίων επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή