Kρίσιμο ραντεβού στην Αρχιεπισκοπή

Kρίσιμο ραντεβού στην Αρχιεπισκοπή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 ο τότε νέος, αριστερός υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Φίλης περνούσε την πύλη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Πλάκα για να έχει την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τότε, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε στον κ. Φίλη ότι «τα θέματα που αφορούν τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας ρυθμίζονται από το σύνταγμα και όλα ρυθμίζονται με συνεργασία, χωρίς πείσματα και εμμονές».

Αύριο, ο κ. Ιερώνυμος θα υποδεχθεί στην Αρχιεπισκοπή τον νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με το πλαίσιο των σχέσεων να έχει καθορισθεί με πολιτική σαφήνεια από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον Νίκο Φίλη από το υπουργείο λόγω της κόντρας του με την Εκκλησία. Πάντως, η Ιεραρχία παραμένει σε… επιφυλακή στο θέμα των Θρησκευτικών και όχι μόνον. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη πριν από τον ανασχηματισμό οι 82 μητροπολίτες που αποτελούν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να συναντηθούν εκτάκτως στις 23 και 24 Νοεμβρίου.

Με βάση την αλλαγή στον υπουργικό θώκο, οι ιεράρχες πλέον στη συνάντηση της Τετάρτης θα συζητήσουν και για το κλίμα της συνάντησης Ιερωνύμου – Γαβρόγλου.

Πιο συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κλείσει με τόσο εμφατικό τρόπο την κόντρα της κυβέρνησης με την Εκκλησία, ο κ. Γαβρόγλου στην αυριανή συνάντηση –έχει προγραμματισθεί για τις 6 το απόγευμα– δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Μάλιστα, εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι το πρώτο, μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου, σχόλιο του κ. Γαβρόγλου για τις σχέσεις του με την Εκκλησία, «μακριά και αγαπημένοι», υποδηλώνει αμυντική στάση απέναντι σε έναν θεσμό που… κατεβάζει υπουργούς.

Ετσι, στο μάθημα των Θρησκευτικών, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, θα υπάρξει αξιολόγηση του νέου προγράμματος σπουδών. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, θα κριθεί εάν θα απαιτηθεί η συγγραφή νέων βιβλίων και πώς θα είναι αυτά. Αλλωστε, και φέτος το νέο πρόγραμμα σπουδών εφαρμόζεται μέσω οδηγιών προς τους θεολόγους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Πάντως, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και πάλι σε έκτακτη σύνοδό της στις 10 Μαρτίου, έχει θέσει τρεις… κόκκινες γραμμές στη συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών: την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον ορθόδοξο χαρακτήρα του.

«Ολα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το υπουργείο», έχει τονίσει ο κ. Ιερώνυμος.

Για το νέο πρόγραμμα σπουδών η αξιολόγηση θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας, ενώ για τον ίδιο λόγο από την Εκκλησία έχει συγκροτηθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν οι μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Υδρας Εφραίμ, αλλά και ειδήμονες όπως οι Κωνσταντίνος Κορναράκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κωνσταντίνος Μπίκος (ΑΠΘ), Ιωάννης Φύκαρης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Ιωάννα Κομνηνού (εκπαιδευτικός) κ.ά.

Στελέχη που έχουν συμβάλει στην κατάρτιση του νέου προγράμματος σπουδών, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισαν την πλειονότητα των μελών της επιτροπής αρνητική στο νέο πρόγραμμα. Κάτι που προδικάζει την τύχη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή