ΕΛΛΑΔΑ

Ντόμινο επεισοδίων φοβούνται σε Σάμο, Χίο

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Σούδα της Χίου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς το κέντρο φιλοξενίας που βρίσκεται μέσα στην πόλη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εξαιρετικά φορτισμένη είναι η κατάσταση σε Χίο και Σάμο, μετά τα πρόσφατα, σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων των δύο νησιών. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες, αναμένοντας να κριθούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν καταθέσει. Σοβαρά επεισόδια είχαν σημειωθεί στη Σούδα της Χίου και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν πλημμύρισαν οι σκηνές στον καταυλισμό ύστερα από μεγάλη νεροποντή. Οι συνθήκες δυσκολεύουν περισσότερο λόγω των επιπλέον προβλημάτων που φέρνει ο χειμώνας, ενώ το ενδεχόμενο εκδήλωσης ντόμινο ανεξέλεγκτων καταστάσεων σε hotspots και κέντρα φιλοξενίας σήμανε συναγερμό σε αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Παράλληλα, την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν έντονα πληροφορίες και ενδείξεις για δράση ακροδεξιών στοιχείων στα δύο νησιά. Μάλιστα, πηγές από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Χίο συνέπεσαν με την επίσκεψη στο νησί βουλευτών της Χρυσής Αυγής και Βέλγων βουλευτών του ξενοφοβικού κόμματος Vlaams Belang.

Ταυτόχρονα, το αίτημα της άμεσης αποσυμφόρησης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας απαγορεύεται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άτομα από τα νησιά, εκτός αν εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει. Ωστόσο για όσους αφικνούνται σήμερα στα νησιά –εφόσον οι ροές συνεχίζονται καθημερινά– και καταθέτουν αίτημα ασύλου, οι διαδικασίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν περάσουν τουλάχιστον 10-12 μήνες, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Αίτημα για βοήθεια

Το θέμα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που μετέβη στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ζήτησε άμεση βοήθεια τόσο όσον αφορά τις υπηρεσίες ασύλου όσο και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα ελληνικά νησιά παραμένουν 16.168 άτομα ενώ οι υφιστάμενες δομές μπορούν να φιλοξενήσουν έως 8.000 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονταν 6.142 άτομα, στη Χίο 4.143, στη Σάμο 2.670, στην Κω 2.004 και στη Λέρο 918. Οι κάτοικοί τους ζητούν να μεταφερθούν οι μετανάστες άμεσα στην ενδοχώρα ώστε τα νησιά όπου υπάρχουν hotspots να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε δημοσιογράφους από τη Χίο, σε συνάντησή τους στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. «Η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα σημαίνει κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Την επόμενη ημέρα θα γεμίσουν τα νησιά με νέο κύμα μεταναστών», τονίζει ο κ. Μουζάλας. Αντιπροτείνει δε τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας σε Χίο και Λέσβο ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα hotspots, τα οποία θα παραμείνουν ως κέντρα καταγραφής.

Οσον αφορά τη Χίο όπου τις τελευταίες ημέρες σοβαρά επεισόδια κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς το κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα –το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη–, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής τονίζει ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται όσα λέει το υπουργείο. Τα άτομα που εργάζονται για λογαριασμό του δήμου στη Σούδα αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό μετά τα τελευταία επεισόδια.

Στη Σάμο, ο σύνδεσμος ξενοδόχων ζητεί να φύγουν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί προκειμένου να σωθεί ο τουρισμός. Μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύνδεσμος, ζητεί από τα μέλη του να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ προσφέροντας τα ξενοδοχεία τους για τη φιλοξενία προσφύγων. «Τα ξενοδοχεία είναι για τον τουρισμό και όχι για μετανάστες», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων του νησιού, Κώστας Κυριαζής. Εξηγεί δε ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν ξεκαθαρίσει ότι τουρισμός και πρόσφυγες στο ίδιο νησί δεν χωρούν: «Ο τουρισμός στο νησί είχε πτώση της τάξης του 30%».

 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ