Η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών και η αποχώρηση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων

Η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών και η αποχώρηση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να κρέμεται από μια κλωστή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για να διαπιστώσουν για άλλη μία φορά την απόσταση που τους χωρίζει όσον αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση εφεξής. Από τη μια Ελλάδα και Ιταλία υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις, ώστε το βάρος της κρίσης να μοιραστεί ισότιμα, και από την άλλη Ουγγαρία και Πολωνία αντιτίθενται σε οτιδήποτε τεθεί υποχρεωτικά από τις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί κλήθηκαν να γεφυρώσουν την απόσταση που τους χωρίζει και, σύμφωνα με πρόταση της Σλοβακίας, που έχει την προεδρία της Ε.Ε., οι χώρες που δεν θέλουν να συνεισφέρουν φιλοξενώντας πρόσφυγες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν χρηματικά, με εξοπλισμό ή ανθρώπινο δυναμικό. Ομως η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, καθώς, όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός, οποιαδήποτε συμφωνία για μελλοντικό σύστημα αντιμετώπισης πρέπει να περιλαμβάνει έναν «ελάχιστο» αριθμό προσφύγων από μετεγκατάσταση και να υπάρχουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης εκτός από αυτήν. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο φόβος για την ασφάλεια των ειδικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Ο φόβος έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες, που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα, δεν ανανέωσαν τη θητεία τους. Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τις ελληνικές αρχές για το θέμα της ασφάλειας στα hotspots, ενώ στις 4 Νοεμβρίου έστειλε επιστολή στον Ελληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, λέγοντας ότι τα κράτη-μέλη ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια και πως βασίζονται στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση. Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η ίδια η υπηρεσία για την προστασία των εμπειρογνωμόνων της στα ελληνικά νησιά, ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία των εμπειρογνωμόνων. Σε επιστολή του προς τον Ελληνα υπουργό, σύμφωνα με τη φλαμανδική εφημερίδα Het Nieuwsblad, ζήτησε δραστική βελτίωση στην κατάσταση ασφαλείας για να επιστρέψουν οι Βέλγοι στην Ελλάδα και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία της επιστροφής στην Τουρκία των μη καταγεγραμμένων μεταναστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή