Η Ν.Δ. σφίγγει τον κλοιό…

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Δεν ακολούθησε αυτό το κλισέ ο ανασχηματισμός της Ν.Δ. Μάλλον σχεδιάστηκε με το βλέμμα στην ομάδα που «χάνει» –και αυτό προκύπτει απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις– προκειμένου να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω της. Αυτή είναι η βασική επιδίωξη του «μάχιμου» σχήματος –και ανθρώπων της δική του ομάδας– που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανοίξει όλα τα μέτωπα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Το νέο σχήμα που αντικαθιστά εκείνο που είχε διαμορφωθεί επί Σαμαρά (με συντονιστές και τομεάρχες) συνδυάζει στελέχη με εμπειρία και γνώση και πιο «φρέσκα» πρόσωπα. Η αντιπολίτευση «man to man» σηματοδοτεί τη νέα φάση δομικής αντιπολίτευσης στην οποία μπαίνει η Ν.Δ., σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κάλπες. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και προκειμένου να μην τροφοδοτήσει κύκλο εσωστρέφειας, η Ν.Δ. διευκρίνισε ότι οι «σκιώδεις» υπουργοί και η δομή που ανακοινώθηκε δεν δεσμεύουν τον πρόεδρο του κόμματος στις επιλογές προσώπων που θα κάνει σε μελλοντική κυβέρνησή του. Η επισήμανση είναι απλώς μια υπενθύμιση της πρόθεσής του να χρησιμοποιήσει στην «ντριμ τιμ» του και στελέχη εκτός ενεργού πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε προσωπικά όλες τις σχετικές επικοινωνίες και συνεννοήσεις με νυν και πρώην τομεάρχες. Το νέο σχήμα θα είναι πιο «σφιχτό» και προβλέπει «σκιώδεις» υπουργούς και υφυπουργούς. Οι νέοι τομεάρχες δεν θα «ελέγχονται» πλέον από τους άλλοτε συντονιστές. Θα λογοδοτούν απευθείας στον πρόεδρο της Ν.Δ. και στον διευθυντή του γραφείου του (επίσης αναβαθμισμένου) Μιχάλη Μπεκίρη, που αναλαμβάνει τον συντονισμό των τομεαρχών. Πηγές της Ν.Δ. μιλούσαν για «δυναμικό σχήμα» που αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της Κ.Ο.

Αναβαθμισμένος βγαίνει ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Αν και από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στην πραγματικότητα μέχρι τον ανασχηματισμό δεν είχε θεσμική «σφραγίδα». Την απέκτησε και αυτή, καθώς αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της Ν.Δ. Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης συντονίζει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος, ρόλο που έχει αναλάβει εδώ και καιρό.

Στις μετακινήσεις στελεχών με εμπειρία και γνώση ξεχωρίζει αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη, που αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, πόστο πρώτης γραμμής, ειδικά με δεδομένες τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης. Τυχαία δεν είναι ούτε η αλλαγή ρόλου του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μεταφέρεται στον τομέα Εργασίας. Ο συμβολισμός είναι προφανής: ένας πρώην υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει τον έλεγχο της «άπειρης», τουλάχιστον στα υπουργικά καθήκοντα, Εφης Αχτσιόγλου.

Ο νέος «αέρας»

Στη δεύτερη κατηγορία, των στελεχών που φέρνουν «φρέσκο» αέρα, ανήκουν οι αλλαγές ρόλων που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για τον Βασίλη Κικίλια και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κικίλιας θεωρήθηκε ορθή επιλογή για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. και δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει γράψει πολλές ώρες στον τηλεοπτικό «αέρα» στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η επιλογή του εν λόγω προσώπου για τη «βιτρίνα» του κόμματος από την Πειραιώς δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι εμφανίζεται να έχει υψηλά ποσοστά σε δημοφιλία, ενώ έχει μεγάλη αποδοχή στα νεανικά κοινά, στα οποία κατά παράδοση «πάσχει» στη Ν.Δ.

Ιδιας λογικής είναι και η μετακίνηση του Γιάννη Κεφαλογιάννη από τον τομέα Εξωτερικών και Αμυνας στη θέση του ενός εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σημειώνεται ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είναι ο νεότερος –34 ετών– κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., νεότερος και από τη Νίκη Κεραμέως, που επίσης υπήρξε η νεότερη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος. Η δική της μετακίνηση στον τομέα Παιδείας, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει σε προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, έχει τη λογική της απήχησης σε ένα πιο προοδευτικό κοινό.

Η ανάθεση επιπλέον καθηκόντων –τομεάρχη Αμυνας– στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη θεωρήθηκε σκόπιμη, καθώς είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει ευθέως και στα αντίστοιχα υψηλά πολιτικά ντεσιμπέλ τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο. Προκαλώντας τον, βέβαια, κρατάει σε υψηλή συσπείρωση και κερδίζει το πιο δεξιό ακροατήριο του κόμματος. Σχετική έκπληξη, αν και γνωρίζει καλά το αντικείμενο, γεγονός το οποίο μάλιστα σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, η μετακίνηση του Γ. Κουμουτσάκου στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ανάληψη ρόλου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Την ίδια ώρα, δεν αλλάζουν στελέχη του καραμανλικού πυρήνα, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομικών) και ο Κώστας Καραμανλής (Μεταφορών και Υποδομών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή