Το ΠΑΣΟΚ προς εκλογές ανάμεσα σε δύο «αντί…»

Το ΠΑΣΟΚ προς εκλογές ανάμεσα σε δύο «αντί…»

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα απόγευμα Πέμπτης που η υπερψήφιση των τροπολογιών για τις τηλεοπτικές άδειες  από το ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε εικόνα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. H συναίνεση που επιτεύχθηκε, όμως, την αμέσως επόμενη Πέμπτη, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δημιούργησε εικόνα συνεννόησης με τη Ν.Δ. Για σύμπλευση με τη Ν.Δ., εξάλλου, είχε κατηγορηθεί η Φώφη Γεννηματά και όταν καταψήφισε την απλή αναλογική. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ύποπτο και για τα δύο και τα έχει διαψεύσει αμφότερα, επιμένοντας επισήμως στην «αυτόνομη πορεία».

Είναι, όμως, βέβαιο ότι η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτιά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, με προοπτική ακόμη και αυτοδυναμίας, το επανατοποθετεί στη σκακιέρα. Οπως το έθετε στέλεχος με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία και στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, «η πιθανότητα αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και λόγω αποχής είναι μεγάλη, γεγονός που θα αυξήσει τα ποσοστά και των μικρότερων κομμάτων. Ολα θα δείχνουν μεγαλύτερα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ». Τι τρέχει, λοιπόν, με το ΠΑΣΟΚ; Θα προκρίνει την αντιδεξιά ρητορεία ή την αντισύριζα; Δύσκολα θα καταφέρει να ξεφύγει από τη σύγκρουση των δύο «αντί». Θα συμπράξει σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. ή θα προτιμήσει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, κερδίζοντας χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ολα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο των εκλογών. Αλλά είναι εμφανής ο προβληματισμός της Χαριλάου Τρικούπη να μη θεωρείται «ουρά» του νέου διπολισμού.

Οπως το έθετε συνεργάτης της κ. Γεννηματά, «εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι θα συγκυβερνήσουμε με τη Ν.Δ. Αυτό πρέπει να το οριοθετήσουμε, διαφορετικά θα πάνε όλοι στον Μητσοτάκη». Το ίδιο, πάντως, φαίνεται να πιστεύει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όσο το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει προς τα έξω καθαρό στίγμα. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του –παρότι τάχθηκε υπέρ της «αυτόνομης πορείας»– δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες, καθώς θεωρεί ότι οι κινήσεις του ΠΑΣΟΚ εκπέμπουν σύγχυση. Η φημολογία περί συζητήσεων του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου υπονοεί ότι ο κ. Βενιζέλος ήθελε απλώς να «κάψει» τη σχετική συζήτηση. Στην πραγματικότητα, όμως, οριοθέτησε τι σημαίνει για τον ίδιο η τυχόν διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δηλαδή, από πού ξεκινάει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Προφανώς για τον ίδιο δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τον Παπανδρέου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Γεννηματά, πάντως, κηρύσσοντας «διμέτωπο» έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατά νου τις ίσες αποστάσεις. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει στους συνομιλητές της ότι ο διαχρονικός ιστορικός πολιτικός της αντίπαλος είναι η Δεξιά. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνει να τον αντιπολιτεύεται ως «αναξιόπιστη και αναποτελεσματική κυβέρνηση». Τι θα συμβεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον κυβέρνηση; Από το βήμα του Συνεδρίου του ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για διευρύνσεις σε όμορους χώρους. Για κάποιους προσεκτικούς παρατηρητές, ακόμη ένα κλείσιμο του ματιού προς το ΠΑΣΟΚ ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού όχι μόνο να θέσει εκτός κυβέρνησης τους πασοκογενείς, αλλά και να μην επιλέξει υπουργούς από τη μεγάλη δεξαμενή στελεχών του ΠΑΣΟΚ,  δημιουργώντας έτσι ανάχωμα στη στελεχιακή απίσχνανσή του.

Το ΠΑΣΟΚ καλείται να κάνει ιδιαίτερα περίπλοκους χειρισμούς. Επιδιώκει να συγκινήσει και πάλι τους μεταμελημένους του ΣΥΡΙΖΑ που διακατέχονται ακόμα από αντιδεξιά αισθήματα, ενώ έχει μπροστά του τη δύσκολη άσκηση μιας ενδεχόμενης ένταξης του κ. Παπανδρέου, η οποία σχεδόν αυτόματα θα σημαίνει και αντιδεξιά ρητορεία που μπορεί να προκαλέσει ρήξη με όσους στη Χαριλάου Τρικούπη φέρουν ιδιαίτερα αντισυριζαϊκά αισθήματα. Και αν τεθεί ζήτημα μιας μετεκλογικής σύμπραξης με τη Ν.Δ.; Κορυφαία στελέχη με υπουργική θητεία στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να συμπράξει με τη Ν.Δ. αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτοδύναμος. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το μετεκλογικό τοπίο, καθώς και από το αν η εξουσία και οι υπουργικές θέσεις θα λειτουργήσουν ως μεγαλύτερο δέλεαρ από αυτό ενός μεγαλύτερου ΠΑΣΟΚ που θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα τέτοιο σχήμα θα ήταν εκ των πραγμάτων απέναντι στη Ν.Δ. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι είναι ακόμα νωρίς να αποκρυπτογραφηθεί η στάση του ΠΑΣΟΚ στο μετεκλογικό τοπίο. Ωστόσο, όπως έλεγε συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., η περιρρέουσα αίσθηση είναι ότι το κόμμα διεκδικεί δικό του χώρο στην αντιπολίτευση και μάλιστα ισχυρότερο απ’ αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα κέρδη από τις ροές των ψηφοφόρων

Παρά τον φόβο πολλών στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα υπάρξουν διαρροές προς τη Ν.Δ., αυτό που καταγράφουν ως τάση οι μετρήσεις είναι οι μαζικές ροές ψηφοφόρων από το Ποτάμι προς τη Ν.Δ. Το ενδιαφέρον είναι, όμως, όπως δείχνει και η τελευταία μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ότι δεν καταγράφεται επαναπατρισμός απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός σχολιάζεται από αναλυτές και δημοσκόπους και ως… «ψυχαναλυτικής μορφής», δεδομένης της κομματικής ταύτισης πολλών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή, όμως, δεν μεταφράζεται σε μετακινήσεις προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Για την ώρα, οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν σε άλλα κόμματα, ή απλώς στο σπίτι τους. Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί την επαμφοτερίζουσα στάση του ΠΑΣΟΚ σε πολλά ζητήματα, καθώς η κ. Γεννηματά επιχειρεί διμέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του κόμματος. Η ίδια, πάντως, θεωρεί «αβάσιμες» τις εκ των έσω επικρίσεις ότι με την «αντιδεξιά» στάση της «διώχνει» ψηφοφόρους προς τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ, πιεσμένο στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού, προσπαθεί να περιχαρακώσει τον χώρο του για να μην το καταπιούν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή