Τα πρώτα βήματα της νέας ηγεσίας

Τα πρώτα βήματα της νέας ηγεσίας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αρέσκεται να επαναλαμβάνει ότι «δεν θέλει να είναι υπουργός ποδοσφαίρου, αλλά υπουργός όλου του αθλητισμού», θέλοντας να καταδείξει ότι «αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο». Ομως, η παρατεταμένη κρίση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και εκδηλώθηκε με την εκφοβιστικού τύπου επίσκεψη στην οικία του Ι. Τσαχειλίδη, τον «προσγείωσε» απότομα στην πραγματικότητα.

Λίγες μόνο ώρες μετά την τοποθέτησή του στη θέση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού και πριν καλά καλά πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής, αναγκάστηκε να κάνει ντεμπούτο με δήλωση για την «παράγκα του ποδοσφαίρου». Δύο ημέρες μετά την ουσιαστική ανάληψη των καθηκόντων του έγινε ο εμπρησμός στην οικία του Γ. Μπίκα, πάρθηκε η απόφαση αναστολής των πρωταθλημάτων και πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη κορυφής παρουσία του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των μαφιόζικου τύπου μεθόδων, που χρησιμοποιήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και την αναβολή της απόφασης εκτεταμένων αλλαγών στον πίνακα των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας.

Βέβαια, ο 38χρονος, γεννημένος στον Πειραιά, δικηγόρος και πολιτικοποιημένος στον χώρο της Αριστεράς, τουλάχιστον από τα φοιτητικά του χρόνια στην Κομοτηνή, είχε πάρει και από την προηγούμενη θητεία του ως γραμματέας Διαφθοράς «γεύση» από την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιόμορφο αυτόν χώρο, αφού, όπως λέγεται, είχε δώσει εντολή για την «έφοδο» του ΣΔΟΕ στην ΕΠΟ τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που εκκρεμούσε από το 2014.

Η έναρξη της θητείας του κ. Βασιλειάδη συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια μετάβασης της ΕΠΟ από την περίοδο της ασυδοσίας, του ανέλεγκτου, της έλλειψης δικαίου και των πελατειακών σχέσεων, στην εποχή της εξομάλυνσης, της θέσπισης και τήρησης κανόνων και της διαφανούς και αξιόπιστης λειτουργίας των ποδοσφαιρικών θεσμών, μέσω του διορισμού προσωρινής διοικούσας επιτροπής από τη FIFA.

Στο νέο τοπίο, όπως διαμορφώνεται, η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, στηρίζει και υπερασπίζεται τις επιλογές της FIFA και τα πρόσωπα που διόρισε στην ΕΠΟ. Ομως, τα πρόσφατα κρούσματα ανωμαλίας και βίαιων συμπεριφορών, εν είδει παρακράτους, ενεργοποίησαν εκ νέου τα κυβερνητικά αντανακλαστικά.

Επιθυμία του υφυπουργού Αθλητισμού είναι η επανέναρξη των πρωταθλημάτων και η τέλεσή τους υπό συνθήκες ομαλότητας. Ομως, στο επόμενο κρούσμα βίας και εκφοβισμού η απόφαση της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να είναι «λουκέτο» στο ποδόσφαιρο. Μέχρι τότε, το μείγμα της πολιτικής θα περιλαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.

1) Ενεργοποίηση της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής, του νόμου του 2015 περί δημοσιευμάτων που υποκινούν και ενθαρρύνουν τη βία, ταυτόχρονα με συστάσεις προς δημοσιογραφικές ενώσεις για αυτοσυγκράτηση των δημοσιογράφων και χαμήλωμα των τόνων.

2) Λειτουργία της «κάρτας φιλάθλου» από 1.1.2017 και συναντήσεις με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, με απώτερο στόχο την επανάληψη του δύσκολου εγχειρήματος να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ προκειμένου να αυτοδεσμευθούν για «ποδοσφαιρική ειρήνη».

3) «Αναψηλάφηση» του νέου αθλητικού νόμου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, συζήτηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και προτάσεις για ένα μεταβατικό στάδιο σχετικά με τη λειτουργία της διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βασιλειάδης έχει προτείνει α) τη θέσπιση επαγγελματικής διαιτησίας ώστε οι διαιτητές να βιοπορίζονται από αυτήν, β) λειτουργία σχολής διαιτησίας και γ) έλευση ξένων διαιτητών, έως ότου να περιοριστεί η εν πολλοίς δικαιολογημένη αμφισβήτηση που υπάρχει.

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού υπήρξε στα νιάτα του ένας κλασικός ποδοσφαιρόφιλος. Σήμερα, από το νέο του πόστο και έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που υπάρχει λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, λέει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι «όταν φύγω από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, οι μόνοι αγώνες που θα μπορώ να βλέπω θα είναι αυτοί του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή