Η επίσκεψη όπως την κατέγραψε με email το «pool»

Η επίσκεψη όπως την κατέγραψε με email το «pool»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 3.33.32 ώρα Αμερικής, μόλις προσγειώθηκε το Air Force Οne στην Ελλάδα, έφυγε το πρώτο email από το λεγόμενο «pool», τη διαπιστευμένη ομάδα δημοσιογράφων που ακολουθεί παντού και πάντα τον «POTUS», όπως αποκαλούν τον Αμερικανό πρόεδρο. «Οι ρόδες πάτησαν στο έδαφος», γράφουν, και από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει γι’ αυτούς ένας μαραθώνιος: η κάθε κίνηση, το κάθε τι που μπορεί να είπε ο πρόεδρος μεταξύ των επίσημων συναντήσεων καταγράφεται με απίστευτη λεπτομέρεια και ακρίβεια σε μια σειρά από emails που αποστέλλονται από κοινού σε όλα τα αμερικανικά δίκτυα. Είναι μια συναδελφική πρακτική που λειτουργεί αποτελεσματικά εδώ και χρόνια στην Αμερική.

«Στις 03.50.22 ο POTUS μπήκε στο “κτήνος” (στο αυτοκίνητό του). Στις 3.50.30 στο “κτήνος” μπαίνει και ο υπουργός Οικονομικών». Δύο λεπτά αργότερα: «Η αυτοκινητοπομπή ρολάρει…». Ο συντάκτης περιγράφει πως οι δρόμοι από όπου περνάνε είναι εντελώς άδειοι. «Οι άνθρωποι βγαίνουν για να τον δουν, να τον χαιρετήσουν, να βγάλουν φωτογραφίες».

Στον δρόμο για την προεδρία

Αφού μείνουν στο ξενοδοχείο για μερικές ώρες, τον συνοδεύουν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εδώ είναι η κατοικία σας;», ρωτάει ο Ομπάμα. Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως ο Παυλόπουλος λέει κάτι που δεν ακούγεται καλά αλλά μοιάζει σαν να είπε πως «είναι προαιρετικό». Ο Ομπάμα απαντάει: «Μακάρι να είχα και εγώ την επιλογή».

Οταν λίγο αργότερα φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και αφού ο Ελληνας πρωθυπουργός υποδεχθεί τον πρόεδρο, μπαίνουν όλοι μέσα και εκεί η ομάδα σημειώνει πως για λίγα λεπτά κυριαρχεί σύγχυση, «κάποιοι φωνάζουν πως πρέπει να περιμένουμε».

Στις 9.25 το βράδυ της Τρίτης, το «pool» ενημερώνει πως ο πρόεδρος αποχωρεί από το δείπνο αλλά δεν παραλείπουν να σημειώσουν μια λεπτομέρεια που προφανώς τους έκανε εντύπωση: «Μετά τις προπόσεις, μας έβαλαν να περιμένουμε σε ένα δωμάτιο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου όλοι καπνίζουν».

Την επομένη στην Ακρόπολη γράφουν πως «ο πρόεδρος σίγουρα απήλαυσε ένα πολύ πιο χαλαρό περίπατο από ό,τι εμείς» και αυτό γιατί τους ανάγκασαν να ανεβούν τρέχοντας στον Παρθενώνα πριν ανεβεί ο Ομπάμα.

Ακριβής περιγραφή

«Εφτασε στις 11.39 φορώντας ένα σκούρο σακάκι, μπλε πουκάμισο, χακί παντελόνι, γυαλιά ηλίου και παπούτσια ιδανικά για την περίσταση (…) Σταμάτησε πολλές φορές για να απολαύσει τα μνημεία (…) Ηταν όμως την περισσότερη ώρα με την πλάτη του σε εμάς οπότε ήταν δύσκολο να καταλάβουμε τι συζητούσαν (…). “Αυτό είναι πολλή δουλειά”, τον ακούσαμε να λέει» (σύμφωνα με την ίδια την ξεναγό, ήταν η αντίδρασή του όταν του εξήγησε τις αρμοδιότητες της θέσης της). «Kάποια στιγμή ρώτησε έναν βοηθό του εάν ήταν εντάξει με τον χρόνο… Δεν μπορέσαμε να έχουμε καλό πλάνο του στον πύργο της Ακρόπολης γιατί πάλι μας οδήγησαν βιαστικά κάτω», καταλήγουν.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης τον περίμεναν για περίπου 40 λεπτά. Σημειώνουν πως άλλαξε ρούχα και εμφανίστηκε με κοστούμι. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, τον ακούν να σχολιάζει για ένα αέτωμα που απεικονίζει ένα λιοντάρι και έναν ταύρο, «πως είναι φοβιστικό». Τον ακολουθούν στην ομιλία και στέλνουν άμεσα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο. Αργότερα αναχωρούν για το αεροδρόμιο. Είναι η τελευταία σκηνή από τον πρώτο σταθμό του 44ου και τελευταίου του ταξιδιού ως προέδρου.

Οι αποδέκτες αυτών των emails έλαβαν όμως κάποια στιγμή ένα μήνυμα άσχετο με την αποστολή… Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ το βράδυ της Τρίτης, ενώ είχε αποχαιρετήσει τους δημοσιογράφους του δικού του «pool» ενημερώνοντάς τους πως δεν θα έβγαινε από το διαμέρισμά του, εθεάθη να δειπνεί σε εστιατόριο του Μανχάταν. Στην ανακοίνωση που έστειλαν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι έγραψαν πως «είναι απαράδεκτο ο επόμενος πρόεδρος να κινείται χωρίς το “pool” (…) Ο Σύνδεσμος Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις από την ομάδα Tραμπ πως θα σεβαστούν τη μακρά παράδοση (…)

Αλλά η ώρα να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση είναι τώρα. Είναι κρίσιμο να μας επιτραπεί να κάνουμε τη δουλειά μας», καταλήγουν σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή