Οι άνθρωποι του Τραμπ και οι σχέσεις με Τουρκία και Ελλάδα

Οι άνθρωποι του Τραμπ και οι σχέσεις με Τουρκία και Ελλάδα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς πολλοί από τους ανθρώπους που θα πλαισιώσουν τον πρόεδρο Τραμπ –μερικοί εξ αυτών στα σημαντικότερα αξιώματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας– δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ένθερμοι υποστηρικτές της Ελλάδας. Με δεδομένη δε την περιορισμένη γνώση και εμπειρία του κ. Τραμπ στα διεθνή ζητήματα, η επιρροή τους θα είναι δυσανάλογα αυξημένη σε ό,τι αφορά τη χάραξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο πιο στενός συνεργάτης του νέου προέδρου στα θέματα αυτά θα είναι εξ αντικειμένου ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν. Ενώ μέχρι κάπoια στιγμή η ανάλυσή του για την Τουρκία εκινείτο στη γραμμή της γραφειοκρατίας της Ουάσιγκτον αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει το ISIS, πιο πρόσφατα έχει μετεξελιχθεί στον πιο σθεναρό υποστηρικτή της Αγκυρας. Οπως μάλιστα σημειώνει σε άρθρο του ο Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντής του Προγράμματος για την Ειρήνη του Πανεπιστημίου Κολούμπια και πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβερνήσεων Κλίντον, Μπους και Ομπάμα, η εταιρεία παροχής συμβουλών που ίδρυσε ο κ. Φλιν (Flynn Intel Group) χρηματοδοτούνταν από μια ολλανδική εταιρεία που ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία. Ο τελευταίος έχει στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και παίρνει κρατικά συμβόλαια από την τουρκική κυβέρνηση. Οι επικριτές του αμφιλεγόμενου κ. Φλιν, και δεν είναι λίγοι, υποστηρίζουν ότι δεν νοείται να τοποθετείται σε ένα τόσο ευαίσθητο πόστο άνθρωπος με τόσο στενές διασυνδέσεις με μια ξένη χώρα. Το παραπάνω σκηνικό ίσως εξηγεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Φλιν έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ήταν μέλος της Τουρκικής Ομάδας του Κογκρέσου (Turkish Caucus) και έχει επανειλημμένα εκφράσει ανθελληνικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της κρίσης ήταν απόλυτα αντίθετος σε κάθε σκέψη στήριξης της Ελλάδας. Σε επανειλημμένες περιπτώσεις είχε ασκήσει δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης Ομπάμα για την υποστηρικτική της στάση και για τη συγκατάθεσή της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ. «Δεν κοιτάμε προς την Ε.Ε. για να χρηματοδοτήσει το Νιου Τζέρσεϊ ή την Καλιφόρνια. Ετσι και η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να κοιτά σε μας για να παράσχουμε δανειακές εγγυήσεις για τη στήριξη της Ελλάδας», είχε τονίσει σε μία από τις παρεμβάσεις του ο κ. Πενς. Κατήγγειλε δε επανειλημμένα το ενδεχόμενο οι μελλοντικές γενιές Αμερικανών φορολογουμένων να κληθούν να πληρώσουν «έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια» για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.

Ο βουλευτής Παμπέο, που θα αναλάβει επικεφαλής της CIA, είναι και αυτός μέλος της «Τουρκικής Ομάδας» του Κογκρέσου, ενώ όχι απλώς μέλος αλλά συμπρόεδρος του Turkish Caucus είναι ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς, στενός συνεργάτης και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει ακόμη ένα κορυφαίο αξίωμα, αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης. Από το νέο του πόστο είναι βέβαιο ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν. Οι κ. Πενς, Σέσιονς και Παμπέο έχουν λάβει σχεδόν μηδενικές «βαθμολογίες» από την ΑΧΕΠΑ για τη νομοθετική τους δράση σε σχέση με ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα.

Ενα διαφορετικής υφής «πρόβλημα» μπορεί να παρουσιάσει η περίπτωση του Μιτ Ρόμνεϊ, που είναι υποψήφιος για να ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο μετριοπαθής πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2012, που ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι, είχε πικρή εμπειρία από τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν στην Αθήνα κατά την παραμονή του στην πόλη το 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Ελληνες

Ωστόσο, υπάρχει και η «άλλη όψη» του νομίσματος. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει στο σημαντικότερο ίσως αξίωμα τον Ράινς Πρίμπους. Ο μέχρι τώρα πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα αναλάβει διευθυντής του Λευκού Οίκου και, άρα, θα είναι ο άνθρωπος που σε καθημερινή βάση θα είναι δίπλα στον πρόεδρο, θα οργανώνει το πρόγραμμά του και θα χαράσσει μαζί του την πολιτική. Ο Πρίμπους είναι άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αγαπά την Ελλάδα, ωστόσο σε ιδεολογικό επίπεδο είναι σκληρός επικριτής των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Υπάρχει, επίσης, ο Τζορτζ Τζιτζίκος, υπεύθυνος για την οργάνωση εκδηλώσεων του Τραμπ, που λόγω θέσης βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες πολύ κοντά στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Παράγων με προσβάσεις είναι και ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, Μάικλ Καρλούτσος.

Πάντως, παράγων με γνώση των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόνισε στην «Κ» ότι οι προοπτικές για να υπάρξει έστω μερική κατανόηση για την ελληνική οικονομία θα αυξηθούν εάν αναλάβει υπουργός Οικονομικών είτε ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντέιμον, είτε ο μεγαλοεπενδυτής Γουίλμπορ Ρος που έχει επενδύσει στην Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή