Ποιος είναι ο κ. «Breitbart News»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι επέλεξε τον Στίβεν Μπάνον ως επικεφαλής πολιτικής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, οι επικριτές του εν αναμονή προέδρου ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες, επικαλούμενοι τις ρατσιστικές, σεξιστικές και αντισημιτικές απόψεις του.

Ο Μπάνον, ιδιοκτήτης της «σκληρής δεξιάς» ιστοσελίδας Breitbart News, απέκτησε φήμη ως καβγατζής ιδεολόγος, πάντα πρόθυμος να εγκαταλείψει τα προσχήματα σε συζητήσεις περί φυλής, γένους και θρησκεύματος και να επενδύσει ακόμη και τις πλέον αφηρημένες πολιτικές διαφωνίες με επιτηδευμένα εμπρηστική ορολογία. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πλακώσουμε στα σκαμπίλια –σαν να ήταν γυναικάκι– το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», είχε πει ο Μπάνον σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το 2010.

Παρότι ο Μπάνον έχει στηρίξει τη σταδιοδρομία του στην καταδίκη των εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών ελίτ, αυτό δεν τον εμπόδισε να αναρριχηθεί στα ανώτατα κλιμάκια ορισμένων εξ αυτών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το καλοκαίρι, ο Μπάνον είπε ότι η ιστοσελίδα Breitbart είναι «η πλατφόρμα της εναλλακτικής Δεξιάς (alt-right)», της άτυπης ιδεολογικής ομάδας η οποία ασπάζεται την πλέον προκλητική και αντιδραστική εκδοχή του αμερικανικού συντηρητισμού. Εντονα επηρεασμένη από τη χειμαρρώδη και ακραία ρητορική του Διαδικτύου, η «εναλλακτική Δεξιά» έχει ενθυλακώσει ιδεολογικά στοιχεία του λευκού φυλετικού εθνικισμού και του επιθετικού αντιφεμινισμού. Οι υπέρμαχοι της «εναλλακτικής Δεξιάς» χαρακτηρίζουν τις τάσεις αυτές παραδείγματα ελευθερίας του λόγου.

Ο ίδιος ο Μπάνον έχει παραδεχθεί ότι η «εναλλακτική Δεξιά» προσελκύει ορισμένους ρατσιστές, ομοφοβικούς και αντισημίτες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν μοιράζεται τις θέσεις αυτές και υπενθυμίζοντας ότι και η Αριστερά δεν στερείται ανεπιθύμητων στελεχών.

Υπό τη διεύθυνσή του, η ιστοσελίδα Breitbart αφιέρωσε ειδική ημερήσια στήλη ρεπορτάζ με τίτλο «Εγκλήματα με δράστες μαύρους», σταχυολογώντας τις δραστηριότητες υποτιθέμενων «συμμοριών μαύρων βιαστών» και του «μαύρου όχλου». Η ιστοσελίδα χρησιμοποίησε συστηματικά υβριστικούς όρους για να περιγράφει τους ομοφυλοφίλους, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας –περίοδο κατά την οποία ο Μπάνον είχε παραδώσει τη διεύθυνση της Breitbart– η σελίδα υποστήριζε πως οι περισσότεροι επικριτές του Τραμπ ήταν Εβραίοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή