Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με θεσμούς για εργασιακά, δημοσιονομικά, παιδεία

Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με θεσμούς για εργασιακά, δημοσιονομικά, παιδεία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινούν σήμερα και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς οι τελευταίοι έστειλαν στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Οπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο έχει σειρά ανοικτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά από το πρωί της Κυριακής το συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplementary MoU) που έστειλαν οι θεσμοί. Από το μεσημέρι ξεκινούν τα ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας. Την αρχή θα κάνει η υπουργός Εργασίας, κ. Ε. Αχτσιόγλου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την παιδεία.

Κυβερνητικά στελέχη με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Στο σκέλος των δημοσιονομικών, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την εκτέλεση του 2016 και τις προβλέψεις για την πορεία του προϋπολογισμού για το 2017 (παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για διαφορά 50 εκατ. ευρώ για το 2017, η οποία στην πράξη δεν αποτελεί πρόβλημα).

Ωστόσο, οι δανειστές «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό για το 2018. Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έκανε λόγο για κενό της τάξης τουλάχιστον των 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", το κενό κινείται στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν έχει κλείσει και το θέμα των δημοσιονομικών στόχων από το 2019 και μετά.

Επίσης, στο θέμα του ορισμού του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καταγράφεται μία μικρή καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η διοίκηση του νέου υπερταμείου να είναι στη θέση της εντός του Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.

Διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών παραμένουν και σε θέματα του υπουργείου Παιδείας. Την Κυριακή το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση και για αυτά τα ζητήματα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε το μεσημέρι της Κυριακής πως οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστούν έως την Τρίτη με στόχο να φθάσει η διαπραγμάτευση σε σημείο που θα μπορεί να συνεχιστεί και εξ αποστάσεως. Κεντρικός στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή