Ελβετία: Συνεχίζονται σε καλό κλίμα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ελβετία: Συνεχίζονται σε καλό κλίμα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για τις εδαφικές προσαρμογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Μουσταφά Ακιντζί, άρχισαν σήμερα τις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες τους στο Μοντ Πελεράν, οι οποίες σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει θα διαρκέσουν δύο ημέρες.

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο συνομιλιών για το εδαφικό στο ελβετικό θέρετρο μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που πραγματοποιήθηκαν εκεί στις 7-11 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα `Εθνη σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Γύρω στις 13:30 τοπική ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που είχε ξεκινήσει στις 9 το πρωί, παρουσία των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και μελών των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

Με δείπνο εργασίας, που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους για το Κυπριακό οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στα τα τρία πιο σημαντικά κριτήρια του εδαφικού: το ποσοστό εδάφους, που θα έχει κάθε συνιστώσα πολιτεία, τον αριθμό των προσφύγων, που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και το ποσοστό ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Οι διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών , άρχισαν το πρωί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας και διακόπηκαν αργά το μεσημέρι. Στην συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Έϊντε, η ειδική αντιπρόσωπος του οργανισμού στην Κύπρο , Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Το απόγευμα οι δύο ηγέτες είχαν συσκέψεις με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα γίνουν δηλώσεις μέχρι να ολοκληρωθούν αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί «η συζήτηση κινήθηκε σε καλό κλίμα». Ωστόσο, έγκυρη πηγή ανέφερε, ότι είναι νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα. Αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης και της πιθανότητας οριστικής κατάληξης στο εδαφικό, θα συζητηθούν και οι ημερομηνίες για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση στα κριτήρια του εδαφικού και να ανταλλαγούν χάρτες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί το έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, εκείνων στην κοινότητά του, που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν , και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.

Εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ανακοινωθεί. Πηγές και από τις δύο πλευρές δεν αποκλείουν και μια ανεπίσημη συζήτηση στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην περίπτωση που το εδαφικό προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος αύριο στο Στρασβούργο θα παραλάβει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το επόμενο εξάμηνο, δήλωσε ότι αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο «θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αναχρονιστικές πρόνοιες στο θέμα της ασφάλειας, « που να δίδουν σε τρίτο κράτος στρατιωτικά, επεμβατικά δικαιώματα σε μια ενιαία, ευρωπαϊκή, κυρίαρχη και δημοκρατική Κύπρο ή σε μέρος αυτής».

Επίσης, ανέφερε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στο εδαφικό και στο ζήτημα της επιστροφής προσφύγων, συγκλίνουν.

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων , Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στην συνέχιση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, είπε ότι δεν πρέπει να τοποθετηθεί από τον κ. Ακιντζί χάρτης στο τραπέζι, εάν δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχει παράλληλα ορισθεί η ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη. Κατά μία έννοια – πρόσθεσε – η συζήτηση του χάρτη σημαίνει ότι το ποσοστό εδάφους που θα μείνει στους δύο "λαούς" – κατά την έκφρασή του – θα αρχίσει να συζητιέται με τον κ. Αναστασιάδη, πριν ανακοινωθεί η πενταμερής και αυτό είναι λάθος, όπως υποστήριξε – που ωφελεί τους Ελληνοκύπριους.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι θα ήταν λάθος έναντι της αποδοχής της εκ περιτροπής προεδρίας να γίνει αποδεκτή και η διασταυρούμενη ψήφος, γιατί αυτό, υποστήριξε, «θα χαλκεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα ανοίξει τον δρόμο για άλλα προβλήματα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή