Μηνύματα πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου

Μηνύματα πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου

7' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό τόπο στις δηλώσεις των πολιτικών στελεχών για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου αποτελεί η ακεραιότητα και, παράλληλα, η ανιδιοτέλεια με την οποία πολιτεύτηκε, ειδικά από την κορυφαία θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με δήλωσή του αναφέρθηκε στον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου τονίζοντας πως η πολιτική του διαδρομή συνιστα εθνική παρακαταθήκη.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.

Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου και σημείωσε πως «ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Σε ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων.  Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια». 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωσαν την έννοια της πολιτικής. Απέφυγε το λαϊκισμό, σε εποχές που αυτός κυριαρχούσε. Επέλεξε δύσκολους δρόμους κι ας ήξερε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και σημειώνει πως «ο Κωστής Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άψογη θεσμική λειτουργία του συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους του θεσμού και η προσφορά του εκτιμήθηκε από τους πολίτες. Σε εποχές που η πολιτική απαξιώνεται, το παράδειγμά του ας αποτελέσει οδηγό για το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους του και την οικογένειά του».

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε & την πολιτική αλήθειας που άσκησε. Περνά στην Ιστορία με το έργο του», γράφει στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου:

«Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον ευχαριστούμε για την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος προστάτευσε το κύρος των δημοκρατικών μας θεσμών και εξέφρασε με το βάρος των λόγων του την εθνική μας αξιοπρέπεια. Προσήλθε ώριμος και σοφός στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και το ανύψωσε όντας απαλλαγμένος από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, με τη μελαγχολία που προκαλεί η επίγνωση των ανθρωπίνων πραγμάτων και των πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών αλλά και με την αισιοδοξία που προκαλεί η πίστη στις δυνατότητες του έθνους».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός σπάνιου πολιτικού, ενός μοναδικού ρήτορα, ενός ευπατρίδη, ενός ευγενούς, σεμνού και ακέραιου ανθρώπου, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της πολιτικής στη χώρα μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε μοναδική αποδοχή από τον ελληνικό λαό, ως ένας από τους πιο σημαντικούς και με την ευρύτερη αποδοχή Προέδρους της Δημοκρατίας που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της. Τιμήθηκε για το ήθος, την ευπρέπεια, τη συνέπεια και την αξιοπρέπεια, που τον διέκρινε σε όλη την πορεία του στα κοινά. Άφησε το πολιτικό του αποτύπωμα έντονα χαραγμένο στη μνήμη όλων των Ελλήνων, ενώ η θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν υποδειγματική και μάλιστα σε εποχές εξαιρετικά απαιτητικές για τα εθνικά μας θέματα και για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίστηκε ως ο Πρόεδρος που «επιτέλους» λέει αυτά που θέλει, αλλά δεν μπορεί να πει, ο μέσος Έλληνας πολίτης, ως ο Πρόεδρος που υπερασπίστηκε την εθνική ενότητα, τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τα εθνικά μας δίκαια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σεβασμός του στο Σύνταγμα έγινε παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους σύγχρονους πολιτικούς, χαρίζοντάς του την αναγνώριση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Η απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου κάνει φτωχότερο τον πολιτικό κόσμο, κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Η παρακαταθήκη του όμως είναι πλούσια και η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εμπνέει όλους τους διαδόχους του και να αποτελεί φάρο ελπίδας για τη χώρα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της μέσω twitter ανέφερε πως:  «o Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ανακοίνωση τους τονίζουν: «Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό δημοκρατικό ήθος. Στη μνήμη των Ελλήνων θα μείνει χαραγμένη, μεταξύ άλλων, η φλογερή πατριωτική ομιλία του κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Προέδρου κ. Κλίντον στην Αθήνα. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας εξέδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκης το οποίο αναφέρει: «Η πολιτική και προσωπική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου, έμπρακτου υποστηρικτή της εθνικής ενότητας, αποτελούν παράδειγμα ήθους, δημοκρατίας και συνέπειας.Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ακέραιη και συνθετική προσωπικότητα και υπηρέτησε τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού.Στην οικογένεια του και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Tο Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του τονίζει πως «Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός που ενσάρκωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας. Από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, υπήρξε η δημοκρατική φωνή της Ελλάδας διεθνώς. Μια φωνή αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας που εξέφρασε και ένωσε όλους τους Έλληνες πολίτες.Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς και σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου εκφράζουν την οδύνη τους, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στους οικείους του».

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο κ. Σημίτης, οι κυβερνήσεις του οποίου συνέπεσαν με τη δεκαετή θητεία του Κ. Στεφανόπουλου, πρόσθεσε: «παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό».

«Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε μήνυμά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την είδηση του θανάτου του Κωστή Στεφανόπουλου.

«O Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο οποίος υπηρέτησε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ασκώντας τα καθήκοντα του με ήθος και ειλικρίνεια, ως Προέδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε το κύρος του υπέρτατου πολιτειακού μας θεσμού, κερδίζοντας και διατηρώντας επάξια το σεβασμό των πολιτών. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης τονίζει σε ανακοίνωση του: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε με εντιμότητα και συνέπεια τη χώρα και την κοινωνία από το πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος και την προσήλωσή του στο δημόσιο συμφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, κερδίζοντας το σεβασμό όλων. Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για την απώλειά του και τα θερμά συλλυπητήρια μου προς την οικογένεια και τους οικείους του».

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολιτικός άνδρας που τίμησε όσο λίγοι τα αξιώματα, τα οποία του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία. Η θητεία του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν απολύτως επιτυχής και υποδειγματική», τονίζει, σε δήλωσή του, για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου ο Αντώνης Σαμαράς και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους του.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τίμησε τον θεσμό με το ήθος, την εντιμότητα και την σοβαρότητα του. Επιδίωξη του ήταν να ενώσει και όχι να διχάσει τον ελληνικό λαό. Επεδίωκε την συνεννόηση και την ενότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τα συλληπητήριά του.

Διαβάστε το άρθρο του Αλ. Παπαχελά με αφορμή το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή