Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο

Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αποχαιρέτησε τον πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, του οποίου η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού με τιμές αρχηγού κράτους.

Παρόντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, πρώην υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κ.α.

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κλείσει τα 90 του χρόνια τον προηγούμενο δεκαπενταύγουστο. Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία – σταθμούς στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2011 και ύστερα από ένα τηλεφώνημα προς τον Αλέξη Παπαχελά τον οποίο ενημέρωσε ότι θα ήθελε ένα κείμενό του να δημοσιευτεί στην εφημερίδα, προβαίνει σε μία δραματική έκκληση υπέρ της πολιτικής συνεννόησης και της αποτροπής των εκλογών.

Ήταν 19 Νοεμβρίου 1999 όταν ο Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Χίλαρι Κλίντον, βρέθηκε στην Αθήνα. Διαβάστε την ιστορική ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου προς τον Μπιλ Κλίντον.

Φωτογραφίες από την εξόδιο ακολουθία:

Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο-1
Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο-2
Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο-3
Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο-4
Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο-5
Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο-6

 

 

Με τιμές αρχηγού κράτους η εξόδιος ακολουθία για τον K. Στεφανόπουλο-7

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος. Ολόκληρος ο επικήδειος που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό, το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή.

Το μέγεθος του κενού τούτου καθορίζεται από το ήθος και την εν γένει προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, δοθέντος ότι το ήθος του και η προσωπικότητά του προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της λαμπρής ιστορίας του όσο και του κορυφαίου υποδείγματος που μας κληροδοτεί ως προς την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων.  Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι μόνο για ν’ αποδώσω στον εκλιπόντα εκείνο που του αναλογεί μετά θάνατον αλλά και για να καταστήσω σαφές το δικό μας χρέος έναντι της μνήμης του.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια.  Πάντα ενεργούσε όχι για ν’ αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά μόνο για να καταστεί το έργο του, φυσικά προς όφελος της Πολιτείας, «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, μ’ όλη την σημασία που προσδίδει σ’ αυτό ο όρος «res publica».  Ήτοι η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των σκοπών εκείνων που προσιδιάζουν στην Ελληνική Πολιτεία, με βάση την Ιστορία του Έθνους μας αλλά και ενόψει των εκάστοτε προκλήσεων και του αντίστοιχου εθνικού διακυβεύματος.

Το τρίτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν ο Πατριωτισμός.  Όχι βεβαίως εκείνος που ευτελίζεται «στην υπηρεσία» του λαϊκισμού.  Αλλά ο Πατριωτισμός στην πιο γνήσια έκφρασή του, ο οποίος συντίθεται από το ύψιστο χρέος υπεράσπισης, άνευ όρων και προϋποθέσεων, των Εθνικών μας Δικαίων.

Και το τέταρτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο Λαός μας και το Έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας.  Ιδίως μάλιστα όταν οι καιροί επιβάλλουν να διδασκόμαστε από τα δεινά που μας κληροδότησαν οι στείρες έριδες και οι κάθε μορφής διχασμοί.

Υπό τα δεδομένα αυτά καθίσταται πρόδηλο ότι ο καλλίτερος τρόπος για να τιμούμε τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως του αρμόζει, είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του. Αιωνία η μνήμη του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή