Kρίσιμη η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν

Kρίσιμη η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού έγινε το πρωί, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν, η οποία θα συνεχιστεί το απόγευμα .

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 18.00 τοπική ώρα και χαρακτηρίζεται ως κρίσιμης σημασίας.

Όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, αναμένεται να είναι δύσκολο μεν, ρεαλιστικό δε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.

Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.

Το ενδεχόμενο παράτασης της δεύτερης αυτής φάσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, ενώ είναι προγραμματισμένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναχωρήσει αύριο στις 9 το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή