Η Μέρκελ θέτει ξανά υποψηφιότητα για την καγκελαρία

Η Μέρκελ θέτει ξανά υποψηφιότητα για την καγκελαρία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η ανακοίνωση της Αγκελα Μέρκελ, την Κυριακή, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας το 2017, σχολιάστηκε με συγκατάβαση, αλλά χωρίς ενθουσιασμό, καθώς οι πολιτικοί της φίλοι αναγνώρισαν ότι «έχει περάσει το ζενίθ της ισχύος της», αλλά συνεχίζει να αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί του κόμματός της.

«Η απόφαση είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη, για τη χώρα, για τον κόσμο και για μένα προσωπικά», είπε η Αγκελα Μέρκελ, ζητώντας συγγνώμη για τους δισταγμούς της. Αν η 62χρονη καγκελάριος επανεκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2017, θα οδεύει προς το ρεκόρ του πολιτικού της μέντορα, Χέλμουτ Κολ, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία 16 χρόνια. Η Μέρκελ ήρθε πρώτη φορά στην εξουσία το 2005, επικεφαλής συνασπισμού με τους φιλελεύθερους δημοκράτες, ενώ από το 2009 συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η νέα υποψηφιότητα Μέρκελ κατέδειξε πόσο προσχηματικές ήταν οι αντιδράσεις των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι είχαν πλειστάκις απειλήσει ότι δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή της ζητώντας σκληρότερη στάση στο προσφυγικό. Χθες, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεχόφερ καλωσόρισε την απόφασή της με τη δήλωση «επιτέλους, ξεκαθαρίζει η εικόνα», ενώ ακόμη και ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, είπε ότι η νέα υποψηφιότητα Μέρκελ «πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό, αν και όχι αυτομάτως με ευφορία».

«Πολλοί δεν θα έδειχναν καμία κατανόηση αν τώρα σταματούσα να υπηρετώ τη Γερμανία. Σε τέτοιους καιρούς είπα ότι δεν μπορώ να φύγω», είπε η Μέρκελ την Κυριακή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές προκλήσεις. «Τι θα συμβεί στην αυτοκινητοβιομηχανία μας σε δέκα χρόνια; Στη χημική βιομηχανία; Στον κλάδο των μηχανών;», είπε. Στις βουλευτικές εκλογές του 2013 οι Χριστιανοδημοκράτες απέσπασαν ποσοστό 41,5%, διαφορά 16 μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση των ποσοστών και των δύο κομμάτων, αλλά διατήρηση της μεγάλης διαφοράς μεταξύ τους και ικανό άθροισμα εδρών ώστε να διατηρηθεί ο «μεγάλος συνασπισμός».

Ρητορικά, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν παραιτηθεί από το ενδεχόμενο σχηματισμού δικής τους κυβέρνησης, με τη βοήθεια των Πρασίνων και της Αριστεράς, ενώ και η Μέρκελ στην ομιλία της αναφέρθηκε στο σενάριο αυτό. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ορίσει ακόμη υποψήφιο καγκελάριο.

«Η καγκελάριος έχει περάσει το ζενίθ της ισχύος της, τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας», έγραψε ο αρθρογράφος Μπέρτολντ Κόλερ στην πρώτη σελίδα της χθεσινής Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε. «Δεν θα προξενούσε έκπληξη αν δεν ολοκλήρωνε την τέταρτη θητεία της, αλλά παρέδιδε τη σκυτάλη στο δεύτερο μισό», υποστήριξε ο αρθρογράφος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή