Μηνύματα «εντός» και «εκτός» από Κυρ. Μητσοτάκη

Μηνύματα «εντός» και «εκτός» από Κυρ. Μητσοτάκη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσκλητήριο συστράτευσης σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται απέναντι «στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό της σημερινής κυβέρνησης» απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες το βράδυ, μιλώντας για έναν «νέο πατριωτισμό», αυτόν της αλήθειας, που υπερβαίνει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς απηύθυνε μήνυμα στα στελέχη της Ν.Δ. ότι ο ανασχηματισμός του κόμματος δεν αντανακλά ούτε τη δομή ούτε πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν το κυβερνητικό έργο σε μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ουδέτερης στάσης και πολιτικής ίσων αποστάσεων. Ούτε να πιστεύουμε ότι επειδή όλοι συμφωνούμε μεταξύ μας σε αυτή την εκδήλωση έχουμε κερδίσει και την εμπιστοσύνη της σιωπηλής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παγουλάτου, όπου επανέλαβε την ανάγκη όχι μόνο πολιτικής αλλαγής, αλλά και υπερβάσεων προκειμένου να περάσουμε στη μετά τον λαϊκισμό εποχή.

Νωρίτερα, ανώτατες πηγές της Πειραιώς είχαν προχωρήσει στην κρίσιμη επισήμανση που αφορούσε τα στελέχη της Ν.Δ. Στόχος των αλλαγών, επαναλάμβαναν, είναι να καταστεί η αντιπολίτευση του κόμματος πιο αποτελεσματική και να στηριχθεί η σχέση κάθε τομέα με το πρόγραμμα της Ν.Δ. Με κανένα τρόπο, όμως, το σχήμα που ανακοινώθηκε δεν δεσμεύει τον κ. Μητσοτάκη ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει ούτε ως προς την οργάνωση του δικού του κυβερνητικού σχήματος. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το κυβερνητικό σχήμα που θα επιλέξει ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι μικρότερο και πιο ευέλικτο, αλλά, κυρίως, θα βασίζεται και σε διαφορετική αξιολόγηση σε ό,τι αφορά την πολιτική σημασία κάθε υπουργείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας της Παιδείας, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει μεγάλη σημασία, γεγονός που σηματοδότησε με την τοποθέτηση στον τομέα αυτόν ενός από τα νεότερα στελέχη του κόμματος, της κ. Κεραμέως. Το μήνυμα που φιλοδοξεί να στείλει η ηγεσία της Ν.Δ. είναι ότι δεν επαναπαύεται στην καλή εικόνα των δημοσκοπήσεων. Ως προς τα στελέχη, η προειδοποίηση είναι επίσης σαφής: ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δεχθεί καμία έκφραση αλαζονείας και αυταρέσκειας ή προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Χθες ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου του κόμματος –παραλαμβάνοντας επισήμως από τον Γ. Κουμουτσάκο– ο Β. Κικίλιας. «Η θέση του εκπροσώπου έχει να κάνει με τη δυνατότητα να επικοινωνήσει η Ν.Δ. με την κοινωνία», είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι η αγωνία της Ν.Δ. είναι να περάσει το μήνυμά της στα πλατιά κοινωνικά στρώματα. «Αγωνιούν να μάθουν ποιο είναι το επόμενο βήμα, αν υπάρχει ελπίδα. Κατά τη γνώμη μας, η αλήθεια είναι η νέα Ελλάδα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις και τα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και για την πιθανότητα να χαθεί το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου. «Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το ένα μάτι στους πιστωτές και το άλλο στο εσωτερικό κομματικό ακροατήριο», σημείωναν οι ίδιες πηγές, ενώ υπογράμμιζαν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και συνολική επανεκκίνηση και στην οικονομία και στις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία. Στο Μοσχάτο είναι διάχυτη η ανησυχία ότι οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Γι’ αυτό και οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ανάγκη να γίνει πιο τολμηρή η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και να «μιλάει με συνέπεια τη γλώσσα των επενδυτών». Παρόμοια μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης και στην ομιλία ενώπιον της Κ.Ο. την Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή