Μουζάλας: Νέα κέντρα παρά τις αντιδράσεις

Μουζάλας: Νέα κέντρα παρά τις αντιδράσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύγκρουση βρίσκεται η κυβέρνηση με τους τοπικούς άρχοντες αλλά και με την πλειονότητα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί, καθώς τις κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεση αποσυμφόρηση διαδέχτηκε, μέσα σε λίγες ημέρες, η πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης για λειτουργία νέων κέντρων στα νησιά. Παράλληλα, τα περιστατικά παραβατικότητας στα κέντρα φιλοξενίας αλλά και έξω από αυτά έχουν ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, 482 άτομα έφθασαν από την προηγούμενη Παρασκευή έως και χθες το πρωί στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε χθες ότι, με βάση τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να παραμείνουν στα νησιά. Αμφισβητώντας επισήμως τα… επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά το κυβερνητικό Συντονιστικό Οργανο για το Προσφυγικό, ανέφερε ότι στα νησιά παραμένουν συνολικά 12.000 άτομα και όχι 16.000. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή της Χίου για υπαναχώρηση σε όσα είχαν συμφωνηθεί για τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα βρει χώρους για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά παρά τις αντιδράσεις. Οσον αφορά τα επεισόδια στη Χίο, ανέφερε ότι στοιχεία που θέλουν να προκαλέσουν ένταση πατούν σε ένα υπαρκτό πρόβλημα συνδέοντας όσα συνέβησαν με την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο νησί. Στην ίδια γραμμή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Alpha) έκανε λόγο για λαϊκισμό και ανορθολογισμό, τονίζοντας ότι πρέπει γρήγορα να φτιαχτούν καινούργιοι χώροι. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπεύθυνος τομεάρχης της Ν.Δ. για το προσφυγικό, ο οποίος την Κυριακή επισκέφθηκε τη Χίο, αποκάλεσε τον κ. Μουζάλα «ακραίο ψεύτη» καθώς «από όσα υποσχέθηκε στους κατοίκους της Χίου για τους πρόσφυγες, δεν τήρησε απολύτως τίποτα».

Στο μεταξύ, χθες στη Σάμο πραγματοποιήθηκε ειρηνική συγκέντρωση από κατοίκους με τη συμμετοχή και της δημοτικής αρχής με σύνθημα «hot-stop στα ψέματα». Σε ομιλία του προς τους περίπου 3.000 συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον υπουργό Γ. Μουζάλα την τήρηση της συμφωνίας-οδικού χάρτη που υπογράφηκε πριν από δύο εβδομάδες μεταξύ του υπουργείου και του δήμου. «Συμφωνήσαμε για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Γιατί δεν μας είπαν τότε ότι αυτό δεν γίνεται και οι πρόσφυγες θα μείνουν στα νησιά; Θέλουν να φτιαχτεί και άλλο κέντρο φιλοξενίας στη Σάμο; Ας φροντίσουν πρώτα τη σίτιση στο κέντρο που υπάρχει, για την υγειονομική περίθαλψη, τη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου…», λέει ο δήμαρχος στην «Κ». Προσθέτει ότι από τη Σάμο θα μπορούσαν άμεσα να φύγουν 500-700 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες χωρίς να πληγεί η συμφωνία. Ο Δήμος Σάμου, όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος, προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αύξηση του ΦΠΑ.

Στη Χίο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ πολλές οικογένειες προσφύγων φοβούνται να επιστρέψουν στις σκηνές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή