Τον Δεκέμβριο το τετ α τετ, λέει η Αγκυρα

Τον Δεκέμβριο το τετ α τετ, λέει η Αγκυρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ηγέτης  (σ.σ.: Reis στα τουρκικά) θα αποφασίσει μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την τελική μορφή της λύσης του κυπριακού ζητήματος, η οποία πλέον είναι ζήτημα εβδομάδων».

Αυτό επισήμανε στην εφημερίδα μας πηγή από την τουρκική κυβέρνηση, το μεσημέρι της Δευτέρας. Η πηγή μας δεν κρύβει τον προβληματισμό της απέναντι στις νέες δηλώσεις της Αθήνας σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων και καλεί την Αθήνα να απομακρυνθεί από μαξιμαλιστικές θέσεις και να εστιάσει σε γεφυρωτικές προτάσεις.

Παρά την καθυστέρηση των θετικών μηνυμάτων από τη διάσκεψη της Ελβετίας και το έντονο παρασκήνιο στο Κυπριακό, η πηγή μας επιμένει χαρακτηριστικά ότι «οι καλές εξελίξεις έχουν πλέον φανεί στον ορίζοντα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα θέσει επί τάπητος μια συνολικής υφής διαδικασία πάρε-δώσε για το Κυπριακό. Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας θα βρίσκονται οι εγγυήσεις, ενώ η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει και μια συζήτηση γύρω από το εδαφικό και τους χάρτες. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα θα λάβει χώρα ενδεχομένως στα μέσα του Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. 

Η τουρκική πλευρά τρέφει πολλές ελπίδες στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών, με το σκεπτικό ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι πλέον μια «ευθύνη» που βαραίνει αποκλειστικά τις πλάτες των κ. Ερντογάν και κ. Τσίπρα. Η εν λόγω πηγή μάς επαναλαμβάνει ότι πλέον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για τη λύση του Κυπριακού.

Σε περίπτωση που οι προσπάθειες της Αθήνας και της Αγκυρας για λύση τελικά δεν καρποφορήσουν, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να μελετήσει εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον του βορείου τμήματος της Κύπρου. Ωστόσο, στην προκειμένη χρονική συγκυρία αυτό το σενάριο δεν αποτελεί την προτεραιότητα της Αγκυρας. Τέλος, η τουρκική πλευρά –σύμφωνα με πληροφορίες– αναφέρει πως, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται ορισμένοι κύκλοι στην Κύπρο, η ίδια θεωρεί ότι δεν υπάρχει μεγάλο χάσμα στο εδαφικό. 

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από διαρροές που ενοχοποιούν την ελληνική πλευρά για πιθανή αποτυχία των συνομιλιών που διεξάγονται. Συγκεκριμένα, χθες, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επικαλούνταν διπλωματική πηγή η οποία έλεγε ότι η «αποτυχία της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς να τηρήσουν μια ξεκάθαρη στάση σε θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία συμφωνίας ανάμεσα στις εγγυήτριες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία», μπορεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Η ίδια πηγή, μάλιστα, ανέφερε ότι στις προχθεσινές συζητήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί δεν συζητήθηκαν καν οι εδαφικές αλλαγές, αντιθέτως, ετέθη επί τάπητος το ζήτημα των εγγυήσεων.

Ως ένδειξη καλής θέλησης λόγω των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων θεωρείται η σχεδόν παράλληλη ακύρωση των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων «Νικηφόρος» στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και «Ταύρος» στα κατεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή