Στόχος για έσοδα 2,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις

Στόχος για έσοδα 2,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1/4 του αρχικού στόχου θα ανέλθουν φέτος τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα τα έσοδα θα διαμορφωθούν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 2,0 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες, κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, όπως εκείνες των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Αφάντου και του Ελληνικού, πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017 και ως συνέπεια να αποδώσουν χρήματα μόνον μέσα στην επόμενη χρονιά. Φέτος, από τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, μόνον ο ΟΛΠ και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης θα αφήσουν έσοδα ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ θα προέλθουν κυρίως από διάφορες καταβολές αποκρατικοποιήσεων του παρελθόντος (π.χ. συχνότητες κινητής τηλεφωνίας) και ορισμένες πωλήσεις ακινήτων.

Για το 2017 ο στόχος των εσόδων ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,0 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Εκτός από τα περιφερειακά αεροδρόμια, το 2017 αναμένεται να εκταμιευθούν τα 300 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό, τα 188 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ, τα 45 εκατ. ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα 27 εκατ. ευρώ της Αφάντου. Ο προϋπολογισμός ευλόγως δεν αναφέρεται στα πιθανά έσοδα που θα υπάρξουν από ΔΑΑ, ΟΛΘ, ΕΕΣΣΤΥ κ.λπ., αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμη καταλήξει. Για το 2018, ο πήχυς των αποκρατικοποιήσεων τίθεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή