Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στο Μον Πελερέν

Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στο Μον Πελερέν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες, με ουσιαστικά αποτελέσματα τα οποία παρέμεναν άδηλα, τουλάχιστον έξω από τις αίθουσες όπου συνομιλούσαν οι δύο άνδρες. Η εκτίμηση περί «μακριάς νύχτας», η οποία από νωρίς χθες μεταδιδόταν μέσω διαφόρων πηγών, τελικά επιβεβαιώθηκε. Απομένει να φανεί εάν θα κριθεί ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες πρέπει να συνεχιστούν και σήμερα.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έγιναν γνωστές στο Μον Πελερέν, το ελβετικό θέρετρο στην περιοχή της Γενεύης όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών υπό την αιγίδα και την επίβλεψη του ΟΗΕ, αφορούσαν τη διαφορά που εξακολουθούσε να υπάρχει στα κριτήρια του λεγόμενου εδαφικού.

Ωστόσο, ευθύς εξαρχής περιγράφονταν ως διαφορές που με ρεαλιστικούς όρους θα μπορούσαν να γεφυρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι στα κριτήρια περιλαμβάνονται σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το τελικό ποσοστό επικράτειας που θα καταλάβει κάθε συνιστώσα πολιτεία, το μήκος της ακτογραμμής τους, καθώς, βεβαίως, και ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ηδη από χθες συζητούσαν σοβαρά το ενδεχόμενο να παραταθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πως ο κ. Αναστασιάδης προγραμμάτιζε να αναχωρήσει το πρωί και ο κ. Ακιντζί αργότερα το μεσημέρι. Οι δύο ηγέτες, ύστερα από σχεδόν τρίωρες διαπραγματεύσεις, διέκοψαν τις συνομιλίες τους γύρω στις 21.30 για περισσότερο από μία ώρα. Κατά τα συνήθη στις συνομιλίες του Μον Πελερέν, η διακοπή των δύο ηγετών έδωσε την ευκαιρία στους εμπειρογνώμονες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς και του ΟΗΕ, να συζητήσουν για κάποιες λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε ένα μίνι δείπνο. Είχε προηγηθεί η αναβολή των ανακοινώσεων του ΟΗΕ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 20.00, αλλά προφανώς δίχως κάποιου είδους συμφωνία ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Λίγο πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ο κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είχε κατά μόνας συναντήσεις με καθέναν από τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, σε μια τελευταία προσπάθεια να ανιχνεύσει τις προθέσεις τους. Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των χθεσινών συνομιλιών ήταν οι ελάχιστες πληροφορίες ή ακόμη και ουσιαστικές εκτιμήσεις που έφθαναν μέχρι τους δημοσιογράφους. Ενώ υπήρχε ουσιαστικό «μπλακ άουτ» από τα ελληνικά μέσα, παρατηρήθηκε μια έντονη ροή πληροφοριών κυρίως από την πλευρά των τουρκικών και τουρκοκυπριακών μέσων, με μήνυμα μάλλον απαισιόδοξο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί συνιστά ουσιαστική προϋπόθεση για την προώθηση των επαφών στο επόμενο στάδιο (τουλάχιστον προκειμένου τα επόμενα βήματα να έχουν κάποιο νόημα).

Ως εκ τούτου, η κατάληξη σε συμφωνία θα οδηγήσει σε ταχεία προώθηση και του ραντεβού των κ. Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πιθανή αποτυχία θα κάνει πολύ δύσκολη την ουσιαστική εξέλιξη των συνομιλιών προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή