Εθελοντικό σύστημα κινητικότητας υπαλλήλων

Εθελοντικό σύστημα κινητικότητας υπαλλήλων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που είναι εδώ και καιρό έτοιμο (επί υπουργίας Χρ. Βερναρδάκη) και αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης, δημιουργεί ένα Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ). Το σύστημα στηρίζεται στον «αμιγώς εθελούσιο χαρακτήρα της κινητικότητας» (αιτιολογική έκθεση), στη «δυνατότητα κάθε υπαλλήλου να έχει πρόσβαση στο σύνολο των προς κάλυψη θέσεων, βάσει ενιαίων κανόνων». Διακηρυγμένοι στόχοι είναι αφενός η ανακατανομή του προσωπικού του Δημοσίου βάσει των πραγματικών αναγκών κάθε φορέα, αφετέρου η παροχή της δυνατότητας σε κάθε υπάλληλο να αξιοποιήσει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, να εμπλουτίσει την εργασιακή εμπειρία του και να μετακινηθεί για κοινωνικούς ή οικογενειακούς λόγους.

Για να αντιμετωπιστούν οι αποσπάσεις με ρουσφετολογικά κριτήρια, το νομοσχέδιο προβλέπει πως για να συμμετάσχει ένας δημόσιος φορέας στο ΕΣΚ, πρέπει να πληροί δύο απαρέγκλιτες προϋποθέσεις: την ύπαρξη επικαιροποιημένων Οργανισμών σε ψηφιακή μορφή και την κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η μετάταξη του υπαλλήλου διενεργείται σε κενή οργανική θέση για την οποία έχει τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Οι προς κάλυψη θέσεις θα αποστέλλονται από τους φορείς στο υπουργείο τρεις φορές τον χρόνο και θα αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, άρα θα είναι γνωστοί σε όλους τους υπαλλήλους, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετακίνησης. Κεντρικό ρόλο στο ΕΣΚ θα έχει επταμελής Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Θέσεις παρατηρητή προβλέπονται για έναν εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ και έναν της ΚΕΔΕ. Για την επιλογή μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, σε αρκετές περιπτώσεις, προβλέπεται συνέντευξη. Πρόκειται για μια συμπλήρωση που προέκυψε μετά τις παρατηρήσεις των θεσμών.

Ειδικές ρυθμίσεις εισάγονται για τη μετάταξη – απόσπαση σε υπηρεσίες απομακρυσμένων, παραμεθόριων περιοχών, καθώς και σε ορεινούς ή νησιωτικούς δήμους, προκειμένου να υπάρχουν αυξημένα κίνητρα για τη στελέχωσή τους. Επίσης, γενικεύονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για διευκόλυνση της συνυπηρέτησης με σύζυγο ή συμβιούντα δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό, καθώς και για αμοιβαία μετάταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή