Ιδιαίτερα ψυχρός αναμένεται ο χειμώνας στα βόρεια

Ιδιαίτερα ψυχρός αναμένεται ο χειμώνας στα βόρεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βόρεια Ευρώπη αναμένει χαμηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες για την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία μετεωρολογικής πρόβλεψης και πληροφορικής The Weather Company.

Ο ψυχρός καιρός έχει διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία να τροποποιήσει τις προγνώσεις της για τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της εταιρείας Τοντ Κρόφορντ.

«Το ψυχρότερο μοντέλο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο επιμένει και τον Νοέμβριο και αυτή είναι αρκετά σαφής ένδειξη ότι οι αρχικές μας προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα ήταν λίγο άστοχες». Η προηγούμενη πρόβλεψη της Weather Company έκανε λόγο για υψηλότερες θερμοκρασίες στη Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώπη τον Ιανουάριο.

«Εξαιτίας του ασθενούς στρατοσφαιρικού πολικού στρόβιλου, υπάρχει επίσης αυξανόμενη πιθανότητα αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης κάποια στιγμή εντός των επόμενων 4 με 6 εβδομάδων, κάτι που θα αύξανε τους κινδύνους για ψύχος αργότερα μέσα στον χειμώνα», εξήγησε ο Κρόφορντ. Η Weather Company, ιδιοκτησίας της IBM, παρέχει μετεωρολογικές προβλέψεις με αποδέκτες την αγορά βασικών προϊόντων και τον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα, πάντως, με το περιοδικό Τime, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αν και ξέρουμε ήδη κάποια πράγματα. Οσοι π.χ. αναρωτιούνται αν θα περάσουν λευκά Χριστούγεννα φέτος θα συνεχίσουν να έχουν τέτοιου είδους απορίες. Ισως είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί η εικόνα του καιρού φέτος τον χειμώνα σε σχέση με τον προηγούμενο, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος του Weather Channel Τομ Νιζιόλ, και αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Λα Νίνια. Βρισκόμαστε στη μέση του απρόβλεπτου φαινομένου, μια ψυχρή περίοδο στον Ειρηνικό Ωκεανό που επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο.

Συνδυασμός παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και τα απομεινάρια του φαινομένου Ελ Νίνιο από τον περασμένο χειμώνα μάς υποχρεώνει να χρησιμοποιήσουμε μια γυάλινη σφαίρα για να μαντέψουμε τις καιρικές συνθήκες αυτόν τον χρόνο.

«Οπως και κάθε επιστήμη, όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο διαπιστώνουμε πόσα λίγα ξέρουμε», σχολίασε ο Νιζιόλ σε ηλεκτρονική του επιστολή. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες προβλέψεις που μπορεί να κάνει το εξειδικευμένο κανάλι.

Το Λα Νίνια είναι πιθανό να προκαλέσει στα βόρεια χαμηλότερες θερμοκρασίες αυτόν τον χειμώνα, ενώ πέρυσι ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή. Αυτό ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, ειδικά σε πόλεις όπως το Μπάφαλο και το Ολμπανι, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι πολύ πυκνότερες σε σχέση με το 2015. Το ίδιο θα ισχύσει και για πόλεις των μεσοδυτικών πολιτειών, όπως η Μινεάπολη, το Μιλγουόκι, το Γκριν Μπέι, ενώ στα νοτιοδυτικά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμότερο και ξηρότερο χειμώνα από ό,τι συνήθως, μια δυσάρεστη είδηση για την περιοχή, που δοκιμάζεται επί μακρόν από ξηρασία.

Τέλος, το φαινόμενο Λα Νίνια είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεάζει τον καιρό και στις αρχές της άνοιξης του 2017 με κάπως υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με πέρυσι· και πάλι όμως κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολο να είναι ασφαλής, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή