Αμεση αντιμετώπιση «κόκκινων» δανείων ζητούν οι πιστωτές

Αμεση αντιμετώπιση «κόκκινων» δανείων ζητούν οι πιστωτές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερους περιορισμούς στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων και περαιτέρω αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του νέου μνημονίου που δόθηκε από τους δανειστές στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ανοιχτά παραμένουν αρκετά από τα ζητήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε επιχειρηθεί να παρουσιασθεί από την κυβέρνηση ότι υπάρχει συμφωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του νέου μνημονίου προβλέπει ότι το αργότερο έως τον προσεχή Φεβρουάριο η ΤτΕ και το ΤΧΣ θα πρέπει να έχουν αξιολογήσει τον νόμο 4354/2015 για τη διαχείριση και πώληση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις. Η αξιολόγηση πρέπει να εστιάσει σε πιθανά αδικαιολόγητα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για την αδειοδότηση των εταιρειών, καθώς και σε εμπόδια στη μεταβίβαση των δανείων αλλά και σε φορολογικές διατάξεις που καθυστερούν την ανάπτυξη αυτής της δευτερογενούς αγοράς δανείων.

Εξάλλου έως το τέλος Μαρτίου 2017 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) κυρίως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων και τη μείωση του λεγόμενου ηθικού κινδύνου. Παράλληλα, θα επανεξετασθεί και η σχετική πράξη της ΤτΕ, προκειμένου να γίνουν, εάν χρειαστεί, οι απαιτούμενες τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, και εάν η αποτίμηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων οδηγεί σε γρήγορες και δίκαιες αποφάσεις. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να νομοθετηθούν έως τα τέλη Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να καταλήγουν στην εξαίρεση από την ένταξη σε αυτόν όσων μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του νόμου Κατσέλη. Η εξαίρεση αυτή, αλλά και ο καθορισμός ως ελάχιστου τζίρου τις 50.000 ευρώ που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στον νόμο, αποτέλεσε και το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και το πρωί της Δευτέρας, προκαλώντας την εμπλοκή στις συζητήσεις και εντέλει τη διακοπή τους προκειμένου τα θέματα αυτά να επανεξεταστούν σε έναν νέο γύρο συζητήσεων σε δύο-τρεις εβδομάδες. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει επίσης το εύρος των διαγραφών που θα κάνει κυρίως η εφορία, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή το κατά πόσον από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» θα εξαιρεθούν κάποιοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ, καθώς και χρέη από την κύρια οφειλή που έχουν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ο οποίος συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ανοιχτά παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα ακόμη δύο ζητήματα: ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου των δόσεων και ο τρόπος υπολογισμού του «κουρέματος» των οφειλών. Μέσα πάντως από τις δύο συγκεκριμένες εξαιρέσεις, δηλαδή του ελάχιστου τζίρου και του κατά πόσον κάποιος μπορεί να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, ενδέχεται να αποκλειστεί ένας σημαντικός αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και επιχειρήσεων. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας επιχειρήθηκε χθες να ανασκευαστεί η εικόνα αυτή, παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε μπει επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων. Η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελούσε πάγιο αίτημα των τραπεζών με το σκεπτικό ότι η ένταξή τους θα προκαλούσε συνωστισμό στο σύστημα, αντίστοιχο με αυτόν που έχει υπάρξει για τον νόμο Κατσέλη, στον οποίο έχουν ενταχθεί περί τις 200.000 υποθέσεις. Το γεγονός μάλιστα ότι ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει τη ρύθμιση των χρεών και των ελεύθερων επαγγελματιών και εξαιρεί μόνο όσους έχουν εμπορική ιδιότητα συνιστά ένα σοβαρό επιχείρημα για την εξαίρεσή τους από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή