Οι πέντε πιο σημαντικές τράπεζες

Οι πέντε πιο σημαντικές τράπεζες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Citigroup και η JP Morgan είναι οι σημαντικότερες τράπεζες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα κλονιζόταν με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση κατάρρευσής τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έπειτα από σχετική έρευνα το αμερικανικό Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις 30 πιο σημαντικές τράπεζες στον κόσμο – ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα πιο ηχηρά ονόματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Οι δύο αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί πρέπει να προβούν σε περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων τους κατά 2,5% πάνω από τις διεθνείς προβλεπόμενες απαιτήσεις. Παράλληλα, όμως, καθοριστικής σημασίας για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η γαλλική ΒΝΡ Paribas, η γερμανική Deutsche Bank και η πολυεθνική βρετανική HSBC, που ακολουθούν στη δεύτερη κατηγορία και, σύμφωνα με το FSB, πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά 2% πάνω από τις διεθνείς απαιτήσεις. Μία ακόμη ευρωπαϊκή τράπεζα, η βρετανική Barclays, βρίσκεται, τέλος, στην τρίτη κατηγορία συστημικής σημασίας στον κατάλογο του FSB και στην τέταρτη η ισπανική Santander και η γαλλική Societe Generale.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ συμπεριέλαβε στον δικό της κατάλογο των συστημικά σημαντικών τραπεζών την ιρλανδική Citibank Holdings Ireland, που θα περιέλθει στην εποπτεία της από την αρχή του νέου έτους. Ο λόγος είναι πως, έπειτα από σχετική έρευνα, η ΕΚΤ διαπίστωσε τη μεγάλη αύξηση του μεγέθους της Citibank Holdings Ireland, λόγω της συγχώνευσής της με τη βρετανική Citibank International. Το ενεργητικό της εν λόγω τράπεζας ανέρχεται τώρα σε 46 δισ. ευρώ. Στον σχετικό κατάλογο της ΕΚΤ παραμένουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, καθώς και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές που περιλαμβάνει και η λίστα του FSB. Η ΕΚΤ περιόρισε τον κατάλογο των συστημικά σημαντικών τραπεζών σε 127 από 129 που ήταν στις αρχές του 2016, καθώς αφαίρεσε από τον κατάλογο την ιταλική Banca Mediolanum και τη σλοβενική Abanka επειδή μειώθηκε το ενεργητικό τους.

Δεδομένου ότι οι αμερικανικές αρχές πιέζουν για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικά σημαντικών τραπεζών, εντείνεται η αντιπαράθεση με την ευρωπαϊκή πλευρά, με την Κομισιόν να εμμένει σε χαλάρωση των απαιτήσεων για να μην επέλθει νέα πιστωτική έλλειψη στην Ευρωζώνη.

Η «Βασιλεία» διχάζει Ε.Ε. – ΗΠΑ

Ο οίκος Fitch προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να επέλθει βαθύτερη ρήξη μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ στις συνομιλίες για τη νέα «Βασιλεία ΙΙΙ» στα τέλη Νοεμβρίου. Οι τελευταίες τροποποιήσεις της «Βασιλείας ΙΙΙ» στοχεύουν στην κατάργηση της χρήσης των διαφορετικών εσωτερικών ελέγχων των τραπεζών και στην αντικατάστασή τους από νέους διεθνείς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια. Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επιμένουν στην επιβολή αυστηρότερων απαιτήσεων. Ειδικότερα, ο Τόμας Χένινγκ της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Ασφάλιση των Καταθέσεων (FDIC) προειδοποιεί για τους κινδύνους να αμβλυνθούν οι νέοι κανόνες που επιβλήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αν επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες, θα πληγούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε στεγαστικά δάνεια, ενώ παράλληλα πλήττονται από τα αρνητικά επιτόκια. Στον αντίποδα, οι αμερικανικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς είναι πάγια η τακτική τους να πωλούν τα στεγαστικά δάνεια σε ημικρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή