Σε ελεύθερη πτώση το ποδόσφαιρο

Σε ελεύθερη πτώση το ποδόσφαιρο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις προτάσεις για το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, προκειμένου να μεγαλώσει η ανταγωνιστικότητα, να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου και κατ’ επέκταση να αυξηθούν τα κέρδη των ΠΑΕ παρουσίασαν σε εκδήλωση, που έγινε χθες, οι οίκοι Deloitte και PwC, κατόπιν σχετικής ανάθεσης από τον συνεταιρισμό.

Δύο προτάσεις προβλέπουν διεξαγωγή πρωταθλήματος με 14 ομάδες και μία με 16 ομάδες. Πάντως, σε καμία πρόταση δεν προβλέπεται η ανάδειξη του πρωταθλητή από την κανονική περίοδο, ενώ και στις τρεις προβλέπεται ο υποβιβασμός δύο ομάδων. Η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία θα υποβιβάζεται απευθείας, ενώ η δεύτερη από το τέλος ομάδα θα δίνει αγώνα μπαράζ με τη δεύτερη ομάδα της αμέσως μικρότερης κατηγορίας.

Ειδικότερα, στην πρώτη πρόταση προβλέπεται πρωτάθλημα 16 ομάδων με μόνο έναν γύρο κανονικής διάρκειας και κατόπιν ένα έξτρα πρωτάθλημα δύο γύρων, που όμως θα χωρίζεται σε δύο γκρουπ των οκτώ ομάδων, με το πρώτο να είναι με τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 1-8 και το δεύτερο με τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 9-16. Στη δεύτερη πρόταση προβλέπεται πρωτάθλημα 14 ομάδων με δύο γύρους στην κανονική διάρκεια και στη συνέχεια νέο πρωτάθλημα δύο γύρων με δύο ομίλους, που θα συμμετέχουν στον πρώτο οι ομάδες από τις θέσεις 1-7 και στον δεύτερο οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 8-14.

Σε αυτή την περίπτωση θα διεξαχθούν 40 αγωνιστικές.

Στην τρίτη πρόταση προβλέπεται πρωτάθλημα 14 ομάδων με δύο γύρους στην κανονική του διάρκεια. Στη συνέχεια θα υπάρξει διαχωρισμός δύο γκρουπ των έξι ομάδων. Στο πρώτο θα περιλαμβάνονται οι ομάδες από τις θέσεις 1-6 και στο δεύτερο από τις θέσεις 8-13. Σε αυτή την περίπτωση η 7η ομάδα δεν θα συμμετέχει, ενώ η 14η θα υποβιβάζεται απευθείας. Η πρόταση αυτή προβλέπει 36 αγωνιστικές.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια η Σούπερ Λίγκα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Υπάρχει μείωση κατά 84% στα έσοδά της το διάστημα 2010-2016, πτώση κατά 48% των εισιτηρίων το διάστημα από το 2009 ώς το 2016 και μείωση κατά 13% από τα τηλεοπτικά έσοδα από το 2010 ώς το 2016.

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαπιστώθηκε ότι το 80% των πρωταθλημάτων στην Ευρώπη διοργανώνεται με 12 έως 16 ομάδες, ενώ ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Σούπερ Λίγκα είναι 27% χαμηλότερος συγκριτικά με τον μέσο όρο των εισιτηρίων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχουν, επίσης, 16 ομάδες.

Τέλος, προέκυψε ότι το 27% των εσόδων προέρχεται από τις διοργανώσεις της UEFA, ενώ τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βασίζονται περισσότερο σε χορηγικά, τηλεοπτικά  και  εμπορικά έσοδα.

Ολα τα παραπάνω θα πρέπει να εκτιμηθούν από τις ΠΑΕ του συνεταιρισμού, οι οποίες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις την επόμενο διοικητικό συμβούλιο. Ούτως ή άλλως, η συζήτηση για μείωση των ομάδων από 16 σε 14 και για διαφορετικό μοντέλο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, ώστε η πρώτη ομάδα της κανονικής περιόδου να μετέχει και στα πλέι οφ, έχει αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία της NOVA. Ωστόσο, οι «μικρομεσαίες» ΠΑΕ είναι μέχρι στιγμής αρνητικές και προτάσσουν την αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ώστε να καταργηθεί η κατανομής κατά 60% με βάση την εμπορικότητα και 40% με βάση τη βαθμολογική θέση και να γίνει 50% – 50%.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλος, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο υποστήριξε ότι τις προτάσεις αυτές θα τις έκανε οποιοσδήποτε από τους 16 ιδιοκτήτες των ομάδων της Σούπερ Λίγκας και ότι στο 80% των ομάδων, το 60%-70% των εσόδων προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

«Θα ήθελα η έρευνα να αφορά το πώς γίνεται η κατανομή των τηλεοπτικών στην Ευρώπη, αλλιώς η παρουσίαση δεν έχει νόημα», είπε χωρίς να πάρει απάντηση. Ο Πανόπουλος είναι από τους υπέρμαχους της αναδιανομής των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θέση με την οποία διαφωνούν οι Παναθηναϊκός,  Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Η θέση της NOVA

Πήγες προσκείμενες στη NOVA σχολίαζαν τα χθεσινά «ευρήματα» για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, τονίζοντας ότι η Nova είχε καταθέσει συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για την αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος, οι οποίες όμως δεν απαντήθηκαν ποτέ από τη Σούπερ Λίγκα.

Και πρόσθεταν ότι αντί να παρθούν δραστικές αποφάσεις το καλοκαίρι πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα που τόσο έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ προτίμησε για μία ακόμα φορά να σφυρίξει αδιάφορα και να λειτουργήσει παρελκυστικά, αναθέτοντας μελέτη (που είχε υποσχεθεί να πραγματοποιήσει 3 χρόνια πριν) χωρίς ούτε καν να έχει προηγηθεί συμφωνία και δέσμευση των μελών του για την εφαρμογή των όποιων αποτελεσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή