Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η Πνύκα να γίνει πόλος έλξης

Κύριε διευθυντά
Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο ίδρυμα «Σταύρου Νιάρχου» ανήκε στην κατηγορία καλλιέπειας και ήταν παράλληλα κομψογραφικός ύμνος στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία με προεκτάσεις στους σύγχρονους καιρούς. Κρίμα μόνο που ο καιρός ή άλλοι λόγοι δεν κατάφεραν να ειπωθεί στην Πνύκα, που ήταν ένα όνειρο προσωπικό πολλών χρόνων του Αμερικανού ηγέτη. Ας ελπίσουμε, όταν ξαναέρθει.

Αλλά δεν χάθηκε ο χρόνος. Ας συνεργαστούν η αρχαιολογική υπηρεσία με το υπουργείο Παιδείας ή τέλος πάντων με κάποιον αρμόδιο φορέα, ώστε τώρα που η χώρα μας μαστίζεται από τεράστια εσωστρέφεια να ανοίξει τις πύλες της για διαλέξεις στην Πνύκα των μεγάλων ηγετών του κόσμου ή καθηγητών πανεπιστημίων παγκοσμίου κύρους με θέματα των ειδικών τους ενασχολήσεων. Κατά καιρούς πολλοί από αυτούς το έχουν ζητήσει. Η Ακαδημία και τα πανεπιστήμια να συμμετέχουν στην επιβράβευση των ομιλούντων.

Πιστεύω πως έτσι θα δυναμώσουμε την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης της χώρας μας με τον τουρισμό και θα προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερο τους λόγους –παρακαταθήκη– του μεγάλου Περικλή στον Επιτάφιο –κρίμα που δεν διδάσκεται τώρα στα λύκεια– είναι και αυτό δείγμα υποταγής στην εσωστρέφειά μας, αφού αμελήσαμε για –«την πάσαν πόλιν της Ελλάδος παίδευσιν».

Δημ. Σ. Μασουρης - Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος, Φιλολόγων

Η κριτική για τη σκιώδη

Κύριε διευθυντά
Στο άρθρο σας της Κυριακής με τίτλο «Μεταχειρισμένη τράπουλα», το οποίο αναφέρεται σε φθαρμένα χαρτιά που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης κατά τον σχηματισμό της σκιώδους κυβέρνησής του, επισημαίνω μια βασική αντίφαση και μια επιμέρους.

Η βασική αντίφαση έχει να κάνει με τη συνολική γραμμή που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες – μια γραμμή μετριοπάθειας και συναίνεσης, από τη μια μεριά, και αυστηρής κριτικής προς την ηγεσία της Ν.Δ. στο θέμα της ανανέωσης στελεχών πρώτης γραμμής, από την άλλη.

Είναι γνωστό ότι τη μετριοπάθεια και τη συναίνεση στο κόμμα την εξέφραζε (και την εκφράζει) η λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα –με ό,τι αυτό σημαίνει– κύριος εκπρόσωπος της οποίας εμφανίζεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Οχι εντελώς «ανανεωτικός αέρας».

Την αντίθετη άποψη εκφράζει η πλευρά Γεωργιάδη - Βορίδη και αρκετών νέων στελεχών, που τάσσεται υπέρ της δομικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Συγκερασμό των δύο πλευρών, με προσπάθεια εξισορρόπησης, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τάση προς τη δεύτερη. Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα τον δικαιώνουν.

Η επιμέρους αντίφαση είναι η ανανέωση. Και σε αυτόν τον τομέα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται συνετά. Δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει όλο τον κορμό των στελεχών που χρειάζονται για τη σκιώδη κυβέρνηση. Χρειάζεται και νέο αίμα και πείρα. Και αυτόν τον συνδυασμό εκφράζει ο τελευταίος «ανασχηματισμός».

Στο κάτω-κάτω, δεν πρόκειται για κυβερνητικό σχήμα – αντιπολίτευση είναι, που πρέπει να ακούγεται στη Βουλή, όχι στα τηλεπαράθυρα μόνο. Αλλωστε, το έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι στην κυβέρνησή του θα συμπεριλάβει πρόσωπα από την αγορά.

Ειλικρινά και με δεδομένες την καλή πίστη, αφενός, και την πολιτική πείρα σας, αφετέρου, διερωτώμαι πώς θεωρείτε μεταχειρισμένη τράπουλα τη νέα σύνθεση και τι είδους «χαρτιά» θα προτείνατε αν ήσασταν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θεμης Κεσισογλου - Αγία Παρασκευή

«Το κατάστημά μου στις Καρυές»

Κύριε διευθυντά
Παίρνω το θάρρος να σας αποστείλω την επιστολή αυτή, μιας και είμαι σταθερός αναγνώστης της εφημερίδας σας από τα νεανικά μου χρόνια, εκτιμώντας την αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδο του περιεχομένου της και των συνεργατών που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της.

Αρχικώς θέλω να σας ενημερώσω ότι, μετά τις σπουδές μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα τελευταία τέσερα χρόνια διατηρώ μια μικρή επιχείρηση εστίασης στις Καρυές, αναζητώντας διέξοδο στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό, κάτι που η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έκανε εξαιρετικά δυσχερές. Επίσης, θέλω να γνωρίζετε ότι τόσο εγώ όσο και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο Αγιο Ορος είμαστε άνθρωποι με βαθύ σεβασμό προς την Ιερά Πολιτεία του Αθω και των κανόνων που τη διέπουν. Γι’ αυτό μου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση η ανάγνωση του φύλλου της Κυριακάτικης «Καθημερινής» στις 23/10/16 και συγκεκριμένα του ένθετου περιοδικού «Κ», στο οποίο φιλοξενείτε το άρθρο του συνεργάτη σας δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα, με τίτλο «Το Αγιο Ορος αλλιώς». Το περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου διαπνέεται στο σύνολό του από ύφος που θα το χαρακτήριζα ειρωνικό και μειωτικό για τις δραστηριότητες των επαγγελματιών στις Καρυές, δίνοντας την εικόνα ενός απολύτως εκκοσμικευμένου εμπορικού κέντρου.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, οι αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό μου και στο κατάστημά μου βρίθουν ανακριβειών και ψευδών πληροφοριών που με έχουν καταστήσει υπόλογο στην τοπική κοινωνία του Αγίου Ορους. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζίμας, σε αντίθεση με την κοινή δημοσιογραφική πρακτική και δεοντολογία, ουδέποτε μου ζήτησε να του παραχωρήσω συνέντευξη με σκοπό τη σύνταξη κάποιου άρθρου (μάλιστα την επίσκεψη στις Καρυές και την παραμονή του στο κατάστημά μου δεν μπορώ να τη φέρω στη μνήμη μου, ακόμα και το όνομα του εν λόγω κυρίου μού ήταν εντελώς άγνωστο ώς την ημέρα που διάβασα το άρθρο). Η δε φωτογραφία που με παριστάνει να στέκομαι μπροστά στο κατάστημά μου είναι προϊόν λαθροφωτογράφισης, μιας και ποτέ δεν μου ζητήθηκε να ποζάρω και η χρήση της προφανώς δεν έχει τη συγκατάθεσή μου. Τα εντελώς ανυπόστατα ψεύδη περί της παραχωρήσεως ειδικών αδειών ταξί προς το πρόσωπό μου με έφεραν σε δυσμενέστατη θέση έναντι της Ιεράς Επιστασίας και της Ιεράς Κοινότητας, καθώς και των υπολοίπων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές (αναγκάζοντάς με να απολογούμαι).

Σας ενημερώνω ότι η τοπική κοινωνία είναι ιδιαιτέρως αναστατωμένη από το περιεχόμενο του άρθρου και η δυσαρέσκεια μεταξύ των μοναχών και των λαϊκών είναι πολύ μεγάλη. Είναι πραγματικά κρίμα ένα σοβαρό έντυπο όπως η «Καθημερινή» να χαρακτηρίζεται από άρθρα όπως αυτό, ρίχνοντας το ομολογουμένως υψηλό επίπεδό της.

Σας παρακαλώ και σας καλώ κ. Παπαχελά μετά τη σύντομη ενημέρωση που σας έκανα και αφού ερευνήσετε τα καταγγελλόμενα, να προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την αποκατάσταση της αλήθειας και της ηθικής - επαγγελματικής μου βλάβης, καθώς και τον έλεγχο του κ. Τζίμα, που είναι ο πρωταίτιος της εν λόγω βλάβης. Μην αμελήσετε τις ενέργειές σας, διότι, όπως καταλαβαίνετε, πρωτίστως διακυβεύεται η αξιοπιστία του εντύπου σας.

Δημητριος Χρυσουλης

ΥΓ.: Σας γνωρίζω ότι προτίθεμαι να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου έναντι του κ. Τζίμα για την οριστική μου αποκατάσταση.

Οσα δεν είδε ο Ομπάμα

Κύριε διευθυντά
Εβλεπα εικόνες από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και τα επεισόδια των αναρχικών γύρω από το Πολυτεχνείο. Και με πλημμύρισαν ανάμεικτα συναισθήματα: χαράς για την παγκόσμιας εμβέλειας διαφήμιση της ιστορικής και τουριστικής Ελλάδας από έναν πολύ αποδεκτό Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ταυτόχρονα θλίψης και απογοήτευσης για τη χώρα μου. Με τον άψογο στους λόγους και την εμφάνιση Ομπάμα και πλάι του τον ατημέλητο και καταπονημένο δικό μας πρωθυπουργό να αναμένει δυο λέξεις συμπαράστασης για το χρέος… Λες και περιμέναμε ότι ο καλά προετοιμασμένος και άκρως προσεκτικός Ομπάμα επρόκειτο να μας πει κάτι παραπάνω από αυτό που είπε! Την ίδια εικόνα και ο πρόεδρος της Βουλής μας. Και οι δυο τους πίστευαν προφανώς ότι το να μη φοράνε γραβάτα τούς κάνει «αριστερούς επαναστάτες» στα μάτια των οπαδών τους, όσων δηλαδή τους έχουν απομείνει! Μια εικόνα όμως που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο… Και όπως λένε «Μια εικόνα χίλιες λέξεις». Ευτυχώς που υπήρχε και ο πρόεδρος Παυλόπουλος, που «συμμάζεψε» κάπως τα πράγματα με την παρουσία και την ομιλία του στα ελληνικά, με ελληνική μάλιστα προφορά...

Είδαμε όμως και άλλες εικόνες, δηλαδή τη μισή Αθήνα αποκλεισμένη λόγω της επίσκεψης Ομπάμα, με φωτιές και καταστροφές στο κέντρο της, με οδομαχίες αστυνομικών και αναρχικών –δυστυχώς σύνηθες πλέον φαινόμενο– με τους τελευταίους να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, φορτωμένοι με βόμβες μολότοφ, στο ορμητήριο και καταφύγιό τους, τα δημόσια κτίρια του ΕΜΠ, την είσοδο του οποίου οι αστυνομικοί δεν τολμούσαν να περάσουν! Θα έτριζαν τα κόκαλα των Μετσοβιτών δωρητών αν έβλεπαν τη σημερινή χρήση και κατάντια των κάποτε όμορφων κτιρίων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου...

Σημειώστε ότι ο νόμος περί πανεπιστημιακού ασύλου, τον οποίο παλιότερα επικαλούνταν όλοι οι υπεύθυνοι για να καλύψουν την αδράνειά τους, έχει πλέον καταργηθεί από το 2011. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν παραπέμφθηκε κάποιος υπεύθυνος στη Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος και ανοχή εκτέλεσης εγκληματικών πράξεων: ούτε από τις πανεπιστημιακές αρχές ούτε από την αστυνομία, δηλ. τον υπεύθυνο αστυνομικό διευθυντή μέχρι τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, αλλά ούτε και από τους αρμόδιους εισαγγελείς, δηλ. από τον εισαγγελέα υπηρεσίας μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ας έχουν προκληθεί ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ίσως και εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία! Ολοι τους έπρεπε να κάτσουν στο σκαμνί για παρράβαση καθήκοντος. Αλλά δυστυχώς, η εφαρμογή των νόμων χαρακτηρίζει μόνο τις σοβαρές χώρες, όχι τη δική μας που την έχουμε καταντήσει καραγκιόζ μπερντέ...

Σταυρος Α. Αναγνωστοπουλος - Διπλωματούχος ΕΜΠ, Sc. D. ΜΙΤ, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Πατρών

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ