ΠΟΕΔΗΝ: Δραματική αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

ΠΟΕΔΗΝ: Δραματική αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, με συνέπεια να υπάρχει διπλάσιο ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στους προσβληθέντες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη διάλυση, όπως ανέφερε, των δημοσίων νοσοκομείων.

Πάνω από 4.000.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων τις 37.000. Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ ανέρχεται στο 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων. Στα νοσοκομεία της ΕΕ είναι στο 15%" ανέφερε ο κ.Γιαννάκος.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν, με δεδομένο ότι ο κ. Πλεύρης προσβλήθηκε από λοίμωξη σε ιδιωτική κλινική, υπάρχουν στοιχεία για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στον ιδιωτικό τομέα υγείας, απάντησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και μάλιστα πρόσθεσε ότι υφίσταται δυσκολία συλλογής στοιχείων ακόμη και για τα δημόσια νοσοκομεία λόγω του απορρήτου.

«Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία. Το ποσοστό διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ανάλογα τις αντοχές τους. Λόγω του απορρήτου συγκεντρώνονται δύσκολα τα στοιχεία. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ με την ονομασία 'Προκρούστης' που δίδονται τα στοιχεία, από τον πρόεδρο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τον διοικητή κάθε νοσοκομείου» είπε ο κ. Γιαννάκος.

Αύξηση λοιμώξεων λόγω έλλειψης προσωπικού, υγειονομικού υλικού και καθαριότητας

Ως παράγοντες της αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ανέφερε την έλλειψη προσωπικού, την ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού, εξοπλισμού και καθαριότητας, καθώς και τη μεγάλη αναμονή των ασθενών, μετά την εισαγωγή στην εφημερία έως ότου προγραμματιστεί το χειρουργείο τους ή να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος επισήμανε ότι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού ένας νοσηλευτής εξυπηρετεί 40 ασθενείς ανά βάρδια και στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) ένας νοσηλευτής τέσσερις ασθενείς. Αυτό, όπως είπε, έχει ως συνέπεια να μην προλαβαίνει ο νοσηλευτής να απολυμάνει τα χέρια του, ενώ λόγω έλλειψης βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ασθενείς εισάγονται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί και τα οποία έχουν αίματα και ούρα από τον προηγούμενο. Τόνισε ακόμη ότι για τον ίδιο λόγο δεν γίνεται απολύμανση στα κρεβάτια και στα μηχανήματα των ΜΕΘ και των χειρουργείων.

Πρόσθεσε ότι τα σεντόνια στα κρεβάτια νοσηλείας αλλάζουν μια φορά τη βδομάδα, ενώ οι κουβέρτες πλένονται μια φορά των χρόνο, ότι υπάρχει ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα, επιθέματα κατακλίσεων, υλικών καθαριότητας και απολύμανσης με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να μη μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Ανέφερε δε ότι τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές ανέρχονται στο 1,3 δισεκατομμύρια.

Πρόβλημα και η μεγάλη ανανομή των ασθενών μετά την εισαγωγή στην εφημερία

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι υπάρχει αναμονή των ασθενών μετά την εισαγωγή τους στην εφημερία, έως ότου προγραμματισθεί το χειρουργείο τους ή βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να να αποικίζονται από μικρόβια και να πολλαπλασιάζονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις (πχ. ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις αναπνευστικού κλπ). «Δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης των ασθενών με υψηλή επικινδυνότητα μετάδοσης νοσημάτων. Ασθενείς με βαριές ιώσεις νοσηλεύονται σε θαλάμους με άλλους ασθενείς» είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της καθαριότητας είπε ότι είναι ελλιπέστατη λόγω των μειωμένων διαθέσιμων κονδυλίων. Τόνισε ότι οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας και το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις. «Μια καθαρίστρια τη νύχτα σε νοσοκομείο 700 κλινών. Για να γλιτώσουν οι εργολάβοι χρήματα μειώνουν κατά πολύ τα υλικά (χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κλπ) από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις» κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή