Από τη Σαγκάη στον Μπιλεαϊ-φους

Από τη Σαγκάη στον Μπιλεαϊ-φους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητες και ενδεχόμενα συνεργασίας εξέτασαν οι περισσότεροι από 100 Κινέζοι δήμαρχοι και επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με 160 εκπροσώπους ελληνικών δήμων στο ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην «Αϊ-γουέ-για» ενδέχεται να οικοδομηθεί ένα πάρκο αφιερωμένο στον πολιτισμό, ο «Μπιλεάι-φους» πρόκειται να εξελιχθεί σε ορμητήριο Κινέζων για κρουαζιέρες, στο καρναβάλι της «Παά-τ-λέι» θα συμμετάσχουν φέτος και κινέζικες ομάδες, η «Λεϊφου-κάα ντα» θα στοχεύσει σε τουρίστες από την ανατολική παραθαλάσσια επαρχία της Κίνας. Αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία των παραπάνω για την Ελλάδα αν μεταφράσει τα ονόματα των τοπωνυμίων: Εύβοια, Πειραιάς, Πάτρα, Λευκάδα.

Δεν ήταν τα μοναδικά ονόματα ελληνικών πόλεων και νομών που ακούστηκαν στα Κινεζικά στις 11 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του ολοήμερου ιδρυτικού Συνεδρίου Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων (Hellenic – Chinese Cities Forum) στο Ζάππειο Μέγαρο. To συνέδριο ήταν αφορμή για να συναντηθούν πάνω από 100 απεσταλμένοι –δήμαρχοι και επιχειρηματίες από 14 κινεζικές πόλεις και τέσσερις κινεζικές επαρχίες– με περίπου 160 εκπροσώπους δήμων της Ελλάδας.

Ελληνες και Κινέζοι ομιλητές ανίχνευσαν τις προοπτικές για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας. «Οι Κινέζοι δεν έρχονται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, έρχονται στην Ελλάδα και για την ιστορία και τα μνημεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Ηenan, τονίζοντας ότι «η τουριστική συνεργασία των δύο χωρών περνάει μέσα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, τα τελευταία χρόνια 200.000 Κινέζοι επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα.

«Η κρουαζιέρα είναι η νέα τάση στην Κίνα», είπε σε ένα διάλειμμα μέλος της αποστολής της νησιωτικής επαρχίας Zhejiang. Από την ομιλία του στο βήμα, λίγα λεπτά πριν, ο διευθύνων σύμβουλος της COSCO, κάπτεν Φου, είχε αναφερθεί στην υπογραφή συνεργασίας με εταιρεία στη Σαγκάη, η οποία θα αναλάβει την προώθηση τουριστών στον Πειραιά. Ο στόχος είναι από εκεί οι Κινέζοι τουρίστες να προωθούνται σε κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται όλα τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου.

Πολλές κινεζικές αποστολές επισκέφτηκαν περιοχές της Ελλάδας για να ερευνήσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων και να κάνουν κατ’ ιδίαν επαφές με ομολόγους τους. Ο Χου Τσιρόνγκ, επικεφαλής των εκπροσώπων της κινεζικής Shandong και πρόεδρος επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού και του real estate, επισκέφτηκε νησιά κοντά στην Εύβοια και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία ελληνοκινεζικού πολιτιστικού πάρκου. Στη συνάντηση που είχε η αποστολή της Chengdu με τον δήμαρχο της Πάτρας συμφωνήθηκε η δρομολόγηση ανταλλαγών τουριστών με αφορμή πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεκινώντας μάλιστα από το φετινό Πατρινό Καρναβάλι.

Η διοργάνωση ήταν πρωτοβουλία της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την αρωγή του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί, και του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Το ραντεβού για το 2ο forum ανανεώθηκε για το 2017 στην Κίνα, η οποία θα είναι και τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή