Διάγγελμα Τραμπ μέσω YouTube

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αναδίπλωσης των Ηνωμένων Πολιτειών από συμφωνίες πολυμερούς συνεργασίας που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο μετεκλογικό διάγγελμα για τις προτεραιότητες της προεδρίας του. Επιβεβαιώνοντας μια βασική προεκλογική του δέσμευση, ανήγγειλε ότι θα καταργήσει, από την πρώτη του κιόλας ημέρα στον Λευκό Οίκο, τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη ζώνη του Ειρηνικού (ΤΤΡ), στην οποία θα συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και άλλες εννέα χώρες της ευρύτερης περιοχής, όχι όμως και η Κίνα. «Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται σε μια απλή θεμελιώδη αρχή: να βάλουμε πάνω απ’ όλα την Αμερική. Είτε πρόκειται για την παραγωγή χάλυβα είτε για την κατασκευή αυτοκινήτων ή για τη θεραπεία ασθενειών, επιθυμώ η επόμενη γενιά της παραγωγής και της καινοτομίας να εξελίσσεται εδώ, στη μεγάλη πατρίδα μας, την Αμερική, δημιουργώντας πλούτο και θέσεις εργασίας για Αμερικανούς εργαζομένους», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το σύντομο βίντεο με το διάγγελμά του αναρτήθηκε στο YouTube. Ο νέος πρόεδρος χαρακτήρισε την ΤΤΡ –αποτέλεσμα έξι χρόνων σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Ομπάμα με τους εταίρους της– «δυνητική καταστροφή» για τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι εννοεί να υπογράψει, στη θέση της, διμερείς εμπορικές συμφωνίες, σε αμοιβαία επωφελή βάση. Εναντίον της ΤΤΡ είχε ταχθεί προεκλογικά και ο αριστερός υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, ενώ η Χίλαρι Κλίντον ζητούσε τη ριζική αναθεώρησή της.

Σε άλλα σημεία του μηνύματός του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει ορισμένους από τους υφιστάμενους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας εντός αμερικανικής επικράτειας, ιδιαίτερα αναφορικά με το σχιστολιθικό πετρέλαιο και τον καθαρό λιθάνθρακα. Επιπλέον, σημείωσε ότι θα δώσει εντολή στο υπουργείο Εργασίας να ερευνήσει «καταχρήσεις» στο πρόγραμμα παροχής βίζας για μετανάστες που θέλουν να εργασθούν στις ΗΠΑ.

Πάντως, από τις εξαγγελίες του εν αναμονή προέδρου απουσίαζαν ορισμένες από τις πιο κεντρικές, όσο και αμφιλεγόμενες θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του, όπως η επιβολή υψηλών προστατευτικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα, η ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους και η κατάργηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στις παροχές υγείας.

Μια άλλη δημόσια τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ήδη αναταράξεις στις σχέσεις του με τον πιο στενό δυνητικό του σύμμαχο, την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βρετανία. Σε μια εντελώς ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά κίνηση, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι «πολλοί άνθρωποι» θα ήθελαν να δουν τον Νάιτζελ Φάρατζ, ιδρυτή του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, στη θέση του πρεσβευτή της χώρας του στις ΗΠΑ. Η απάντηση του Λονδίνου δεν άργησε να έρθει. «Εχουμε έναν πρώτης τάξεως πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει κενή θέση γι’ αυτό το αξίωμα. Και είμαστε εμείς που διορίζουμε τους πρεσβευτές μας». Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Σάιμον Μπερνς, πρότεινε, αστειευόμενος, να διοριστεί η Χίλαρι Κλίντον πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία.

Στο μεταξύ, η στενή συνεργάτις του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος δεν επιθυμεί δικαστική δίωξη κατά της Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ή για το φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογενείας της. Προβλήματα με τον νόμο ενδέχεται να αντιμετωπίσει όμως το αντίστοιχο φιλανθρωπικό Ιδρυμα Τραμπ, καθώς, όπως αποκαλύπτει η Washington Post, αναγνωρίστηκε σωρεία παρατυπιών στην εφορία. Τέλος, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν πρόκειται να επικυρώσει τυχόν νόμο που θα θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν – συμφωνία, την οποία έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή