Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Moody’s

Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Moody’s

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση είναι η αντίδραση των επενδυτών στην προοπτική έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με τις μετοχές των τραπεζών να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, της τάξης του 30%, σε διάστημα λίγων μόνο συνεδριάσεων. Μάλιστα, η αποχώρηση των θεσμών χθες, χωρίς τελική συμφωνία, δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει νέα μεγάλα κέρδη, ενώ τις προσδοκίες ενίσχυσε η αναβάθμιση των τραπεζών από τον οίκο Moody’s. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε τις προοπτικές – εκτιμήσεις (outlook) των εγχώριων τραπεζών από αρνητικές σε σταθερές, κίνηση που αντανακλά την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης για τη βελτίωση της χρηματοδότησης και της κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών, σταθμίζοντας παράλληλα το μεγάλο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τις περιορισμένες ευκαιρίες χορηγήσεων δανείων. Η Moody’s επισημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες θα παραμείνουν πιθανότατα εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ ξεχωρίζει ως μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αναβάθμιση των τραπεζών σε συνδυασμό με την πεποίθηση –παρά την αποχώρηση δίχως συμφωνία των θεσμών– ότι αυτή τη φορά η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της, τροφοδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να αποκομίζει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ισχυρά κέρδη κατά 2,5%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άλμα 7,16%.

Η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του έτους και οι παρεμβάσεις στο χρέος που θα ακολουθήσουν, δημιουργούν προσδοκίες για τη δυναμική επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς το 2017 και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επιπροσθέτως, η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ λειτουργεί ως «μαγνήτης» στους επενδυτές. Ετσι, οι τραπεζικές μετοχές κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έχουν σημειώσει «άλμα», καταγράφοντας κατά μέσον όρο άνοδο περίπου 30%, μεταβολή υπερτριπλάσια της αντίστοιχης μεταβολής του Γενικού Δείκτη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά τα μεγάλα αυτά βραχυπρόθεσμα κέρδη, οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα των τιμών που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης (η οποία τότε έγινε σε ιστορικά χαμηλές τιμές). Η μετοχή της Alpha Bank, που συγκριτικά εμφανίζει την καλύτερη εικόνα, διαπραγματεύεται σε επίπεδα κατά 5,5% χαμηλότερα της αύξησης κεφαλαίου (2 ευρώ), η Εθνική Τράπεζα -24,33% (0,3 ευρώ), η Eurobank -28% (1 ευρώ), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 30% από την τιμή της αύξησης (0,30 ευρώ). Η πτώση το προηγούμενο διάστημα (που είχε οδηγήσει τις τραπεζικές μέχρι και -50% από τις τιμές της ανακεφαλαιοποίησης) οφειλόταν στη μεγάλη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθυστέρηση που αναθέρμανε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού του προγράμματος. Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται ότι αλλάζει. Η βελτίωση των προσδοκιών αποτυπώνεται και στο σταδιακό «άνοιγμα» της διατραπεζικής αγοράς για τις εγχώριες τράπεζες αλλά και στην αγορά ομολόγων, όπου το spread έχει υποχωρήσει –μετά πολύ καιρό– κάτω από 7%. Αναλυτικότερα, στη διατραπεζική αγορά το τελευταίο διάστημα οι συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές (repos) ύψους 4-5 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ως εγγυήσεις έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και άλλους τίτλους που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνον για την άντληση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή