Απεσύρθη ο νόμος για βιαστές ανηλίκων στην Τουρκία

Απεσύρθη ο νόμος για βιαστές ανηλίκων στην Τουρκία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε μια σπάνια αναδίπλωση, η τουρκική κυβέρνηση απέσυρε χθες το νομοσχέδιο που θα νομιμοποιούσε τους βιασμούς ανηλίκων, εφόσον εν συνεχεία ο βιαστής νυμφευόταν το θύμα. Γυναικείες οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η οργάνωση της οποίας ηγείται η κόρη του προέδρου Ερντογάν, Σιμεγιέ Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, τάχθηκαν αναφανδόν κατά του νόμου.

Περίπου 3.000 άνδρες βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας επειδή παντρεύτηκαν ανήλικες κοπέλες με τη συγκατάθεση μουσουλμάνων ιερέων. Το νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό εξέταση θα αναγνώριζε τον θρησκευτικό «γάμο» και τη συναίνεση που, θέλοντας και μη, δίνουν οι ανήλικες σε παρόμοιες τελετές.

Επειτα από τριήμερες διαδηλώσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο αποσύρεται από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και επιστρέφει στην αρμόδια επιτροπή για νέα επεξεργασία. «Θέλουμε να υπάρξει η ευρεία συναίνεση, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος Ερντογάν, και να έχουν χρόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους», είπε ο Γιλντιρίμ.

Η UNICEF είχε καταδικάσει απερίφραστα το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «κλίμα ατιμωρησίας για όσους παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών». «Παράλληλα, οι ανήλικες κινδυνεύουν να γίνουν εκ νέου θύματα, εφόσον παντρευτούν αυτόν που τις κακοποίησε σεξουαλικά», σημειώνει η οργάνωση. Ο Guardian επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου Γκαζιαντέπ το 2013, βάσει της οποίας ένας στους τρεις γάμους στην Τουρκία αφορά άτομο κάτω των 18. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κορίτσια που παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν είναι αναλφάβητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή