Κοινή εκδήλωση από Αννα Διαμαντοπούλου και Ευ. Βενιζέλο

Κοινή εκδήλωση από Αννα Διαμαντοπούλου και Ευ. Βενιζέλο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά κάτι κυοφορείται. Με αυτήν την αίσθηση έφυγαν χθες όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Ευ. Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου μέσω των think tanks που ηγούνται – τον Κύκλο Ιδεών για την ανασυγκρότηση και το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Διότι μπορεί μεν η εκδήλωση να είχε θέμα την «Παιδεία και την Ανάπτυξη» με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή Κων. Σοφούλη, πλην όμως και μόνον η κοινή παρουσία των δύο πολιτικών –ύστερα από πολύ καιρό– είχε δώσει ήδη λαβή, πριν από την εκδήλωση, για πολιτικά σενάρια εν μέσω των διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον πολιτικό χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Και τα σενάρια αυτά είναι βέβαιον ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς τη χθεσινή εκδήλωση επέλεξαν διά της παρουσίας τους να τιμήσουν όχι μόνον στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, όπως οι κ. Τάσος Γιαννίτσης, Γ. Φλωρίδης, Γ. Ζανιάς και Δημ. Καρύδης, αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκης μαζί με τους βουλευτές του κόμματός του κ. Γ. Μαυρωτά και Γ. Αμυρά.

Ως εκ τούτου είναι μάλλον προφανές γιατί ακόμη και οι εκ πρώτης όψεως τυπικές εισηγήσεις του Ευ. Βενιζέλου και της Αννας Διαμαντοπούλου αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρώην υπουργός Παιδείας θέλησε να κάνει μια ευκρινέστατη πολιτική παρέμβαση. Οχι μόνον ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα στον χώρο του κέντρου, αλλά περιέγραψε και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Είπε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη όλοι να βάλουν πίσω τους τα προσωπικά τους σχέδια και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο τον αναπροσδιορισμό του προοδευτικού χώρου. Και προκειμένου να προσδιορίσει πολιτικά τον εν λόγω χώρο, είπε ευθαρσώς ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει ρητορεία που ανάγεται στην Οκτωβριανή Επανάσταση και πολιτικά εργαλεία από τις σπηλιές του λαϊκισμού»!

Ακρως ενδιαφέρουσα, όμως, ήταν η παρέμβαση και του κ. Βενιζέλου, καθώς για πρώτη φορά έκανε την αυτοκριτική του για τη στάση που αναδρομικώς τήρησε εμποδίζοντας την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της κ. Διαμαντοπούλου για τον τολμηρό νόμο της στην εκπαίδευση.

Πώς μεταφράζονται πολιτικά όλα αυτά και μάλιστα παρουσία του κ. Στ. Θεοδωράκη; Ουδείς ξέρει ακόμη, αλλά, όπως ελέχθη προλογικά, η αίσθηση ότι κάτι νέο κυοφορείται ήταν διάχυτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή