Κυβέρνηση… αποστράτων ετοιμάζει ο νέος πρόεδρος

Κυβέρνηση… αποστράτων ετοιμάζει ο νέος πρόεδρος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ κόμπασε ότι γνωρίζει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απ’ ό,τι οι Αμερικανοί στρατηγοί.

Σήμερα, όμως, ως εν αναμονή πρόεδρος, ο Τραμπ περνά πολύ χρόνο με απόστρατους στρατηγούς, οι οποίοι συγκρούσθηκαν με τον πρόεδρο Ομπάμα, ενόσω βρίσκονταν ακόμη εν ενεργεία.

Ενας από αυτούς αναμένεται να διοριστεί ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, ενώ πολλοί άλλοι είναι υποψήφιοι για επίζηλες θέσεις στο υπουργικό του συμβούλιο ή τον συμβουλεύουν για το πώς να αντιμετωπίσει τους σημαντικότερους κινδύνους του σύγχρονου κόσμου. Οι απόστρατοι αυτοί μπορεί να προσδώσουν στην εξωτερική πολιτική Τραμπ επιθετικά χαρακτηριστικά, τα οποία στερείτο η κυβέρνηση Ομπάμα.

Η επιλογή αποστράτων αντικατοπτρίζει την προτίμηση του Τραμπ για ισχυρούς, ακόμη και πολεμοχαρείς, άνδρες στο επιτελείο του. Ειδικοί της Εθνικής Ασφάλειας, όμως, εκφράζουν ανησυχίες για τη στελέχωση των θέσεων αυτών με «πολεμιστές».

Η προτίμηση του Τραμπ στους αποστράτους αντιβαίνει επίσης στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του πολιτικού ελέγχου του στρατού, που εμποδίζει τις ένοπλες δυνάμεις να καταστούν παράγοντας επιρροής της πολιτικής σκηνής.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον απόστρατο στρατηγό των πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις, πιθανό υπουργό Αμυνας, τον απόστρατο στρατηγό των πεζοναυτών Τζον Κέλι, πιθανό υπουργό Εξωτερικών, τον πρώην υπαρχηγό του στρατού Τζακ Κιν, ο οποίος είπε ότι απέρριψε πρόταση του επερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς για να αναλάβει τη διοίκηση του Πενταγώνου, και τον ναύαρχο Μάικλ Ρότζερς, επικεφαλής της NSA, πιθανό «τσάρο» των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο στενότερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ είναι ο αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν, ο μελλοντικός διορισμός του οποίου ως συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ενώ πρόταση συνεργασίας δέχθηκε και ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, πρώην διοικητής στο Αφγανιστάν.

Κοινό γνώρισμα όλων αυτών των ανώτατων αξιωματικών είναι η προβληματική σχέση που διατηρούσαν με την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος εξώθησε τον στρατηγό Φλιν σε παραίτηση. Ο στρατηγός Μάτις απελύθη από την κυβέρνηση Ομπάμα, που θεώρησε ότι η στάση του απέναντι στο Ιράν ήταν υπερβολικά επιθετική και ο στρατηγός Κέλι αντιτάχθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

«Ο Τραμπ βγάζει τη γλώσσα στην απερχόμενη κυβέρνηση και θεωρεί ότι οι στρατηγοί που συνεργάσθηκαν με την κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι αξιόπιστοι», λέει ο Ρίτσαρντ Κον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας. Η ένταξη στρατιωτικών στην κυβέρνηση αποτελεί, όμως, ιδανική επιλογή για τον Τραμπ, σε μια περίοδο κατά την οποία το αμερικανικό κοινό εκφράζει δυσπιστία απέναντι σε θεσμούς όπως το Κογκρέσο και τα μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα, ο στρατηγός Μάτις απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ ενστόλων σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, έχει πει ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί υπουργούς με πολεμική εμπειρία. «Η γενιά που πολέμησε στους πολέμους αυτούς είναι η μόνη ικανή να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή σε νέες επιχειρήσεις. Οι άνδρες αυτοί, όλοι τους πατριώτες, μοιράζονται ανεκτίμητη εμπειρία», είπε ο Μπάνον, που υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό.

Ο ενδεχόμενος διορισμός του στρατηγού Μάτις ως επικεφαλής του Πενταγώνου εγείρει, όμως, ζήτημα συνταγματικής τάξης, καθώς ο νόμος απαγορεύει τον διορισμό στρατιωτικού στο πόστο αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή