Διαφορετική «υποδοχή» από σχολάρχες, ΟΙΕΛΕ

Διαφορετική «υποδοχή» από σχολάρχες, ΟΙΕΛΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικό πρόσημο υποδέχθηκαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων τη συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με τους θεσμούς ότι, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου, θα υπάρξει αλλαγή στη διάταξη (άρθρο 28 νόμου 4415) που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ν. Φίλη, και πλέον το Συμβούλιο, που θα κρίνει εάν η απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι αιτιολογημένη, θα συγκροτείται από τρεις παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δεν θα είναι υπηρεσιακό συμβούλιο του υπ. Παιδείας.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων αναφέρει ότι «η φημολογούμενη αλλαγή δεν αλλάζει σε τίποτε τους υπέρμετρα προστατευτικούς, για την αντικατάσταση ενός εκπαιδευτικού, όρους του άρθρου 28. Κατά συνέπεια, θα εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση αντικαταστάσεων και ο ακατάλληλος εκπαιδευτικός θα παραμένει αμετακίνητος εσαεί στην τάξη του. Στις απαράδεκτες ρήτρες μονιμότητας περιλαμβάνονται και άλλοι περιορισμοί, όπως ότι κατά την πρώτη διετία ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αντικατασταθεί για κανένα λόγο (όσο σοβαρός και αν είναι αυτός και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο περιβάλλον που έχει να κάνει με μικρά παιδιά) ή ότι ο νόμος θεσπίζει δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με την κοινή εργατική νομοθεσία, ποσό αποζημίωσης, ώστε να επιβάλλει ένα επιπλέον εμπόδιο στην αντικατάσταση. Αυτές οι παθογένειες δεν θεραπεύονται με τη “διόρθωση Γαβρόγλου” και η ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει ο μοναδικός χώρος του ιδιωτικού τομέα με ρήτρες μονιμότητας, που έχουν ήδη καταργηθεί παντού από το 2012».

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών αναφέρει ότι «η καθιέρωση Ανεξάρτητης Αρχής με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστών αποτελεί ισχυρή και καινοτόμα λύση που συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς αποτελεί κατ’ ουσίαν εφαρμογή του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Είναι, δε, δίκαιη, διότι είναι εφικτή η ισότιμη κατάθεση της άποψης των εμπλεκόμενων φορέων. Η συμφωνία για την καθιέρωση Ανεξάρτητης Αρχής με σκοπό την τήρηση της συνταγματικής επιταγής για κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι μέτρο με μόνιμο χαρακτήρα, καθώς θα είναι δύσκολο ακόμη και για τους πλέον ακραίους θιασώτες του αγοραίου μοντέλου για την εκπαίδευση να αιτιολογήσουν για ποιο λόγο θέλουν την κατάργηση ενός τέτοιου οργάνου με υψηλό βαθμό νομιμοποίησης και πλατιά κοινωνική αποδοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή