Αμεσο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας με Ε.Ε.

Αμεσο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας με Ε.Ε.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν να παγώσουν οι ενταξιακές συζητήσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ολομέλειας, εξαιτίας των εξελίξεων στη γείτονα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. «Το μήνυμά μας προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο: οι ενταξιακές συζητήσεις πρέπει να παγώσουν αμέσως», υπογράμμισε ο Μ. Βέμπερ, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζ. Πιτέλα, που υπογράμμισε πως «θέλουμε να παγώσουμε τις ενταξιακές συζητήσεις».

Το γεγονός ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι στην Τουρκία έχουν απομακρυνθεί από τις δουλειές τους, καθώς υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του Ιουλίου –ανάμεσά τους στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι–, έχει επιβαρύνει πολύ το κλίμα στις Βρυξέλλες.

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία δεν είναι διαπραγματεύσιμα αν θέλει κανείς να είναι μέλος της Ε.Ε.», είπε ο κ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο ένα απολυταρχικό καθεστώς. Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Οι σχέσεις με την Τουρκία είχαν αναθερμανθεί μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το προσφυγικό, κατά την οποία η Ευρώπη θα επιτάχυνε τις ενταξιακές διαδικασίες με αντάλλαγμα η Αγκυρα να μην επιτρέπει στους μετανάστες να περνούν στις ελληνικές όχθες. Ομως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα επιδεινώθηκαν ραγδαία. Από τη μία, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η Ενωση πρέπει να «ζήσει με τις συνέπειες», αν σταματήσουν οι συζητήσεις και η Αγκυρα στραφεί προς την Κίνα ή τη Ρωσία.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία. Ομως οι υπόλοιπες χώρες, και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, θέλουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις, καθώς φοβούνται ότι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Η βασική «κόκκινη γραμμή», όμως, παραμένει η θανατική ποινή, που αν επιβληθεί στην Τουρκία θα σημάνει και το τέλος των ενταξιακών της συζητήσεων. Αύριο Πέμπτη, αναμένεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφοφορία για την πορεία των ενταξιακών συζητήσεων με την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή υπήρχαν διαφωνίες για «το σχήμα των συναντήσεων», όπως ειπώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή