ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη 115 εκατ. για ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανθεκτικά εμφανίζονται τα αποτελέσματα 9μήνου του ΟΠΑΠ. Τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου πρακτικά παρέμειναν σταθερά, καθώς παρουσίασε τζίρο ύψους 3,04 δισ. ευρώ και καθαρά έσοδα προ εισφορών ύψους 998 εκατ. ευρώ. Μάλιστα για το γ΄ τρίμηνο ο όμιλος παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 8,3% και 6,1% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών. Η αύξηση αυτή ωστόσο θεωρείται φυσιολογική, δεδομένου ότι το γ΄ τρίμηνο του 2015 είχε επηρεαστεί αρνητικά από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που τέθηκαν από την κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίοδο.

Η κερδοφορία, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη, εξαιτίας κυρίως της αύξησης της φορολογίας των παιγνίων (GGR tax). Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου στο 9μηνο μειώθηκαν κατά 18% φτάνοντας τα 224 εκατ. ευρώ και στο γ΄ τρίμηνο υποχώρησαν κατά 28% στα 62 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 28% στο 9μηνο φτάνοντας στα 115 εκατ. ευρώ και κατά 40% στο γ΄ τρίμηνο, φτάνοντας τα 29 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το σύνολο των απωλειών στην κερδοφορία αποδόθηκε στην αύξηση του συντελεστή φορολογίας των εσόδων από τα παίγνια. Χωρίς αυτή την αύξηση, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου ΟΠΑΠ θα είχαν υποχωρήσει κατά 3% και τα καθαρά κέρδη θα είχαν υποχωρήσει κατά 9%. Αν μάλιστα αφαιρεθεί η έκτακτη χρέωση περίπου 6,4 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της διαιτησίας με το ελληνικό Δημόσιο στις παιγνιομηχανές (VLTs), τότε η κάμψη στην κερδοφορία θα ήταν ακόμη μικρότερη.

Συνολικά στο 9μηνο, η οικονομική επίπτωση της αυξημένης φορολογίας που επέβαλε το ελληνικό Δημόσιο ανήλθε σε 41 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου Μαρτίου αποφασίσθηκε η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των παιγνίων του ΟΠΑΠ, από 30% σε 35%, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους. Συνολικά στο 9μηνο ο ΟΠΑΠ κατέβαλε 331 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο ως φορολογία επί των παιγνίων του.

«Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα κατά το γ΄ τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών», σχολίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΠΑΠ, Ντέμιαν Κόουπ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα συγκεκριμένα μεγέθη ευνοούνται από τη σύγκριση με το αδύναμο, λόγω της εισαγωγής των κεφαλαιακών ελέγχων, αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, αλλά πρόσθεσε ότι σημειώθηκε «σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των κυριότερων παιχνιδιών».

Από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, θετική πορεία στο 9μηνο είχαν τα αριθμολαχεία, και κυρίως το «ΚΙΝΟ» και το «Τζόκερ», και τα φυσικά λαχεία όπως το «Σκρατς». Αντίθετα, κάμψη παρουσίασε το παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα».

Για το άμεσο μέλλον, ο ΟΠΑΠ αισιοδοξεί, παρότι η διοίκησή του δεν αναμένει κάποια σημαντική βελτίωση στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει κυρίως η διευθέτηση που επήλθε με το ελληνικό Δημόσιο στην υπόθεση των VLTs. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε να επανεκκινήσουμε ύστερα από μεγάλο διάστημα το έργο των VLTs», είπε ο κ. Κόουπ. «Αυτό», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, «σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες μας, καθιστά το 2017 έτος σκληρής δουλειάς και σημαντικών αλλαγών, οι οποίες θα αποτελέσουν τα θεμέλια για επικερδή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Στο μεταξύ, χθες, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Πρόκειται για την εταιρεία Tora Wallet η οποία συστάθηκε την 1η Σεπτεμβρίου με κύριο σκοπό τη διενέργεια εργασιών και δραστηριοτήτων που επιτρέπονται για τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ