Ολυμπιακά οδικά έργα βγαίνουν από τον «πάγο»

Ολυμπιακά οδικά έργα βγαίνουν από τον «πάγο»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Στρατηγικό Σχέδιο των Ολυμπιακών Μεταφορών» του 1999 ανασύρει το υπουργείο Υποδομών, αποφασίζοντας να κατασκευάσει δύο από τα έργα που αναβλήθηκαν την περίοδο πριν από τους Αγώνες. Περισσότερο από μία δεκαετία αργότερα, το ζητούμενο πλέον είναι η χρησιμότητα των έργων αυτών, τα οποία είχαν δεχθεί σοβαρή κριτική την προ-Ολυμπιακή περίοδο και τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χωρίς να έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Χθες, λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης ανακοίνωσε την ένταξη 21 έργων και μελετών (συνολικού προϋπολογισμού 94,1 εκατ. ευρώ) στο εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν δύο «αθηναϊκά» έργα: Η κατασκευή δύο ανισόπεδων κόμβων στη λεωφόρο Κηφισίας, η μία στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας (προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ) και η δεύτερη στο Χαλάνδρι, στη συμβολή με την Εθνικής Αντιστάσεως (προϋπ. 22 εκατ. ευρώ).

Τα δύο έργα έχουν δύο κοινά. Κατ’ αρχάς, περιλαμβάνονταν στο υπερφιλόδοξο «Στρατηγικό Σχέδιο των Ολυμπιακών Μεταφορών» του 1999. Ο κόμβος στο Χαλάνδρι ανήκε σε ένα «πακέτο» τριών κόμβων στην λ. Κηφισίας, εκ των οποίων κατασκευάστηκε μόνο ο ένας, στον Φάρο του Ψυχικού ελλείψει χρόνου. Ο κόμβος της λ. Αλεξάνδρας ξεκίνησε ως «αυτόνομο» έργο, αλλά δεν προχώρησε λόγω πολυπλοκότητας (έπρεπε να μετακινηθούν μεγάλοι αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης).

Επίσης, τα δύο έργα είχαν δεχθεί σοβαρή κριτική την περίοδο της προ-Ολυμπιακής προετοιμασίας από πολεοδόμους και συγκοινωνιολόγους. «Οι μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν για την Κηφισίας δεν έκαναν λόγο για κόμβους. Οι κόμβοι προέκυψαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κανείς συγκοινωνιολόγος δεν λύνει το πρόβλημα φέρνοντας γρηγορότερα τα αυτοκίνητα σε μια Αθήνα κορεσμένη», υποστήριξε σε ρεπορτάζ της «Κ» (17.3.2002) ο Γιάννης Γκόλιας, καθηγητής του ΕΜΠ και μελετητής των συγκοινωνιακών προγραμμάτων του Αθήνα 2004. «Ετοιμαζόμαστε για έναν κόμβο δύο επιπέδων στη συμβολή της λ. Αλεξάνδρας με την Κηφισίας, προκειμένου να καθόμαστε με τις ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, στα υπόγεια του κόμβου» σχολίαζε σε άρθρο του το 1995 ο αρχιτέκτων πολεοδόμος, καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος.

Χρειάζεται το κέντρο της πόλης ανισόπεδους κόμβους; Το υπουργείο Υποδομών δεν φαίνεται να τεκμηριώνει επαρκώς τη χρησιμότητα των δύο έργων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» «ξεθάφτηκαν» με πολιτική απόφαση. Να σημειωθεί ότι τα δύο έργα δεν περιλαμβάνονται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας (ν.4277/14).

Οι δύο κόμβοι, πάντως, δεν ήταν τα μόνα οδικά έργα που είχαν συμπεριληφθεί στο Ολυμπιακό «πακέτο» και κόπηκαν ελλείψει χρόνου. Ανάμεσα σε αυτά, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης έως την Αττική Οδό, ο κόμβος Αμφιθέας, η υπερύψωση της λεωφόρου Παπανδρέου (Τροχιοδρόμων) μέχρι την ακτή Κονδύλη στον Πειραιά (ακυρώθηκε στο ΣτΕ) κ.ά. Τα βασικά οδικά έργα των Ολυμπιακών Αγώνων κόστισαν 637 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν την επέκταση της λεωφόρου Κηφισού μέχρι τη λεωφόρο Ποσειδώνος, την αναβάθμιση της μαραθώνιας διαδρομής, την ανακατασκευή της λ. Σταυρού – Ραφήνας κ.ά.

Περιφερειακή Υμηττού

Στο ίδιο πακέτο έργων, που ανακοίνωσε χθες ο κ. Χαρίτσης ότι εντάχθηκαν στο ΠΔΕ, περιλαμβάνεται με 500.000 ευρώ και η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού. Πρόκειται προφανώς για μελέτη για το έργο, που έχει προταθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ). Το έργο (που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό της Αθήνας) περιλαμβάνει την επέκταση της Περιφερειακής (3 χλμ.) με σήραγγα στην περιοχή του Ανω Καρέα και αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της λεωφόρου Βουλιαγμένης από τη σύνδεση με τη σήραγγα μέχρι τον κόμβο Αλίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή